2 Doa Keluar Masjid Rumi Serta Terejemahan

Doa keluar masjid

Doa Keluar Masjid – Masjid merupakan rumah Allah dan tempat khusus umat islam melakukan ibadah. Alangkah bagus jika kita turut melafazkan doa masuk masjid sebaik sahaja menjejakkan kaki memasuki ruangan rumah Allah dan mebaca doa keluar masjid saat hendak keluar dari masjid

Doa Keluar Masjid 1 Dan 2

Doa keluar masjid rumi pertama

أعُوْذُ بِاللهِ العَظِيْمِ وَبِوَجْهِهِ الْكَرِيْمِ وَسُلْطَانِهِ الْقَدِيْمِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْمِ. بِسْمِ اللهِ وَالْحَمْدُ لِلهِ. أَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ. اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي ذُنُوْبِي وَافْتَحْ لِي أَبْوَابَ فَضْلِكَ

(A’udzu billahil ‘azhim wa biwajhihil karim wa sulthanihil qadimminas syaithanirrajim. Bismillahi wal hamdulillah. Allahumma shalli wa sallim ‘ala sayyidina muhammadin wa ‘ala ali sayyidina muhammadin. Allahummaghfirli dzunubi waftahli abwaba fadhlik)

Ertinya:

Aku berlindung kepada Allah Yang Maha Besar, kepada zat-Nya Yang Maha Mulia, dan kepada kerajaan-Nya yang sedia dari syaitan yang terlontar. Dengan nama Allah dan segala puji bagi Allah.

Wahai tuhanku, berilah selawat dan sejahtera atas Saidina Muhammad dan atas keluarga Saidina Muhammad. Wahai tuhanku, ampuni untukku segala dosaku. Bukalah bagiku segala pintu kemurahan-Mu.

Doa keluar masjid rumi kedua

اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ

(Allaahumma innii as’aluka min fadhlika)

Ertinya:

Wahai tuhanku, sesungguhnya aku memohon kepada-Mu akan segala keutamaan-Mu.

Melalui doa-doa ini juga, kita mengharapkan segala pahala yang telah dilakukan ketika berada di dalam masjid akan diterima dan diredhai oleh Allah.

Allah S.W.T berfirman dalam Surah At-Taubah ayat-18 yang bererti:

“Hanyalah yang memakmurkan masjid-masjid Allah dan hari kemudian, serta tetap mendirikan solat, menunaikan zakat, dan tidak takut (kepada siapa pun) selain kepada Allah, maka merekalah orang-orang yang diharapkan termasuk golongan orang-orang yang mendapat petunjuk.”

Semoga segala amal ibadat dan kebaikan yang kita lakukan diterima dan diredhai oleh Allah. Aamiin Allahumma Aamiin

Baca Jug: Doa masuk masjid

Anda juga mungkin berminat Al-Quran Teman Sejati Di Dunia, Alam Kubur Dan Penolong Di Akhirat Kelak’

Sumber Dan Rujukan

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.