Wow, 5 Cara Menyimpan Wang Dari Pakar Kewangan Bagi Orang Yang Susah Menyimpan

0
5 cara menyimpan wang

Kepada sesiapa yang ingin menyimpan wang, ini ada 5 cara menyimpan wang yang dikongsikan daripada pakar.

Semakin kita tidak bertanggungjawab dengan duit kita, duit tidak akan suka dengan kita. Seperti kita ada anak perempuan yang mahu keluar pada pukul 2 pagi, pasti kita halang. Kita prihatin dengan anak kita. Begitu juga penting mempraktikkan ia dalam perihal kewangan.

5 cara menyimpan wang daripada pakar kewangan. Ilmu ini adalah gabungan teknik menyimpan oleh individu yang terkenal dalam pengurusan kewangan seperti Shamsuddin Kadir, penulis buku Hidup Tenang Walaupun Berhutang, Arkad, orang terkaya di Babylon dan Abang Abu, pengasas Mekanik Wang.

5 cara menyimpan wang

5 ilmu dan cara menyimpan wang dari pakar kewangan

1. Simpan Si Hijau

Tiap kali pulang ke rumah, apabila ada Si Hijau (RM5) dalam dompet, simpan ia ke dalam tabung. Dapatkan sebuah balang dan khaskan penyimpanan RM5.

2. Simpan Si Oren

Andai berkemampuan dan mampu menebaskan nafsu, tiap kali membawa pulang Si Oren (RM20), masukkan ke dalam balang yang dikhaskan untuk penyimpanan RM20.

3. Simpan Duit Syiling

Ini adalah taraf paling rendah bagi mereka yang dalam proses mampu menyimpan Si Hijau (rujuk tip 1). Masukkan semua duit syiling dalam dompet ke dalam balang khas untuk duit syiling.

5 cara menyimpan wang

4. Simpan 10% Duit Gaji

Bagi mereka yang bekerja makan gaji, kita sudah memerah keringat selama 30 hari. Perkara pertama yang patut dilakukan, apabila mendapat gaji adalah membayar diri sendiri pada nilai 10% daripada gaji.

“Bayar diri sendiri dahulu sebelum membayar orang lain.”

Arkad, orang terkaya di Babylon

90% Daripadanya, kita boleh habiskan jika mahu. Ada beza antara orang yang ada simpanan RM100 dengan RM10,000. Pemikiran, perasaan dan keyakinan kita akan berubah apabila kita ada simpanan RM10,000. Yang akan memudahkan kita menjadi magnet wang yang menarik lebih banyak wang.

5. Mulakan Menyimpan Setiap Hari (Walau 10 sen!)

“Aliran wang orang kaya – dapat duit, simpan dan baru belanja. Aliran wang orang miskin – dapat duit, belanja.”

Abang Abu, Mekanik Kewangan

Apabila kita tetapkan niat simpan setiap hari, secara tidak langsung kita sedang membuat satu aliran terhadap status kewangan kita. Ibarat kita sedang membuka empangan untuk mengalirkan air masuk. Mulakan dengan serendah 10 sen tiap hari.

“Semakin kita lakukan, semakin lancar empangan, semakin banyak air masuk.”

InsyaAllah lama kelamaan, duit akan mudah datang dan masuk dalam tabung. Jangan percaya. Praktikkan dan rasa sendiri. Minima 30 hari dan kongsikan dengan kami hasilnya.

Itulah ilmu dan cara menyimpan wang yang dikongsikan dari pakar kewangan, Setiap orang ada cara menyimpan wang tersendiri. tapi tidak salah untuk kita mencuba ilmu dan cara yang dikongsikan oleh orang lain… Semoga bermanfaat untuk kita semua.

Share ilmu dan cara menyimpan wang ini utk peringatan semua.

Baca Juga: Cara mudah simpan duit

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Sumber: Wang ringgit

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.