Al-Quran Teman Sejati Di Dunia, Alam Kubur Dan Penolong Di Akhirat Kelak’

0
Al-Quran Teman Sejati Di Dunia, Alam Kubur Dan Penolong Di Akhirat Kelak'

Al-Quran Teman Sejati Di Dunia Dan Penolong Di Akhirat.

Berkata Abdul Malik bin Umair: Satu-satunya Manusia yang Tidak Tua, awet muda dan tidak pelupa adalah orang yang selalu membaca Al-Quran”. Manusia yang Paling Jernih Akalnya adalah para pembaca Al-Quran”.

Berkata Al-imam Qurtubi, “Barang siapa yang membaca Al-Quran, maka Allah akan menjadikan Ingatannya Segar meskipun Umurnya telah mencapai 100 tahun”.

Imam Besar Ibrahim al-Maqdisi memberikan wasiat pada muridnya Abbas bin Abdi Daim Rahimahullah. “Perbanyaklah membaca Al-Quran jangan pernah kau Tinggalkan, karena sesungguhnya setiap yang kamu Inginkan akan diMudahkan Setara dengan yang kamu baca”.

Berkata Ibnu Shalah, “Bahwasannya para Malaikat Tidak Diberi Keutama’an untuk membaca Al-Quran, maka oleh karena itu para Malaikat Bersemangat untuk selalu Mendengar dari Bacaan Manusia”.

Berkata Abu Zanad,”Di tengah malam, aku keluar menuju Masjid Rasulullah SAW.  tidak ada satu Rumah pun yang aku lewati melainkan padanya ada yang Membaca Al-Quran”.

Berkata sebagian ahli tafsir,”Manakala kita menyibukkan diri dengan Al-Quran teman sejati maka kita akan Dibanjiri oleh sejuta Keberkahan dan Kebaikan di dunia”.

Semoga Allah Mengurniakn kepada kita Smua Kemudahan untuk selalu Membaca Al-quran teman sejati. Semoga kita Semua selalu berada didalam Rahmat, Taufik serta Hidayah dari-Nya. Aamiin Ya Rabbl’alaamiin.

Surah dari al quran yang menjadi teman kita dalam kubur

USIANYA baru sahaja lima tahun. Namun, anak kecil yang dikenali dengan nama Danish itu begitu lancar mengalunkan beberapa potong ayat daripada Surah al-Mulk yang membuatkan penulis terpana.

Bayangkan kanak-kanak berkenaan mampu mengalunkan bait-bait ayat suci al-Quran berkenaan satu per satu. Penulis kagum dengan usahanya. Bukan apa, anak sekecil itu sudah mampu menghafaz 30 ayat dalam Surah al-Mulk dengan baik dan dijadikan bacaan rutin pada setiap hari.

Pasti ada sesuatu pada surah itu hinggakan kanak-kanak tadi diajar guru mereka sejak kecil supaya menghafal surah berkenaan. Bukan si kecil sahaja, umat Islam juga sememangnya dianjurkan melazimkan diri dengan membaca surah berkenaan pada setiap hari.

Apakah keistimewaan Surah al-Mulk sehinggakan umat Islam disarankan membacanya saban hari? Apakah kaitan surah berkenaan dengan benteng seksaan kubur?

Disukai Rasulullah SAW

Sebelum membincangkan topik tersebut lebih lanjut, Pensyarah Kanan Fakulti Pengajian Quran Sunnah, Universiti Sains Islam Malaysia, Dr Ahmad Sanusi Azmi mengajak kita menyelami inti pati Surah al-Mulk yang menjadi antara surah yang sangat disukai oleh Rasulullah SAW

Marilah kita jadikan Al-Quran teman sejati kita didunia dan akhirat, biasakanlah diri menbaca Al-Quran kerana fadhilatnya sangat banyak.

Baca Juga: 3 kelebihan Surah Al Insyirah Sewaktu Dalam Kesulitan

Sumber:Al quran teman Sejati

Facebook Via Nepalkhabar

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.