Anak Najib samakan pemenjaraan bapa seperti dilalui Nabi Yusuf & Nelson Mandela?

0

Anak Najib samakan pemenjaraan bapa seperti dilalui Nabi Yusuf & Nelson Mandela?

Sudah hampir dua minggu bekas Perdana Menteri Malaysia yang keenam, Datuk Seri Najib Razak dimasukkan ke dalam penjara setelah dinyatakan bersalah oleh mahkamah dalam kes penyelewengan dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.

Sejak dari itu, anak-anaknya kerap berkongsi luahan rasa rindu serta sedih di atas dugaan yang menimpa bapa mereka.

Sama seperti dilalui Nabi Yusuf & Nelson Mandela

Dalam satu video ucapan yang dibuat anak kepada Najib iaitu Nizar Najib ketika majlis Solidariti Untuk Najib Razak di Pekan pada Ahad lalu, beliau berkata hukuman yang dikenakan ke atas bapa tersayang itu ada hikmah di sebaliknya.

Memetik dari perkongsian dari Kini TV, Nizar telah memberi persamaan dugaan yang menimpa Najib hampir sama seperti yang berlaku kepada Nabi Yusuf dan tokoh anti-aparteid, Nelson Mandela.

“Mungkin ini adalah cara Allah subhanahuwataala untuk angkat darjat ayahanda dengan lebih tinggi. Itulah yang berlaku kepada Nabi Yusuf yang dipenjarakan atas tuduhan palsu. Apabila bebas, baginda diangkat sebagai menteri berkuasa lagi bijaksana di Mesir.

“Itu yang berlaku kepada Nelson Mandela yang menentang dasar aparteid apabila bebas, beliau diangkat sebagai Presiden Afrika Selatan yang berjaya menyatupadukan orang kulit putih dan bangsa Afrika.

“Yang pasti, tuhan tidak akan uji lebih dari kemampuan kita untuk hadapinya,” katanya.

Tak ramai yang kuat seperti bapa

Bukan itu saja, Nazir juga mengatakan tak ramai orang yang sekuat dan setabah bapanya dalam menghadapi dugaan tersebut kerana beliau bukan hanya ditekan oleh mahkamah, tetapi turut ditekan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Jelasnya, jika orang lain berada di tempat Najib, mungkin boleh mengalami masalah mental atau koma berbulan-bulan.

“Kalau orang lain yang menghadapi situasi yang sama, barangkali boleh menjadi gila dan koma selama berbulan-bulan,” katanya.

Najib dalam keadaan stabil

Terdahulu, Najib Razak telah dimasukan ke hospital susulan mengalami masalah kesihatan. Walau bagaimanapun, beliau dimaklumkan berada dalam keadaan stabil dan hanya mengalami gastrik.

Anaknya, Yana Najib juga berharap agar bapanya mendapat rawatan yang konsisten jika diperlukan dari pihak penjara dan juga hospital.

umber dan rujukan

YouTube Kini TV, Instagram yananajib VIA OMM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *