Anjing pintar naik bas sendiri beri kejutan lawat pemiliknya di tempat kerja

0

Anjing pintar naik bas sendiri beri kejutan lawat pemiliknya di tempat kerja

Denver ternyata terlalu bijak kerana cemerlang mempelajari cara menggunakan sistem pengangkutan awam tempatan, dengan jayanya.

Seekor anjing bernama Denver mencipta nama dan menjadi bintang popular di bandar Guayaquil, Ecuador kerana kepintarannya yang berjaya mengingati dengan tepat lokasi tempat kerja pemiliknya.

Walaupun pada mulanya anjing ini mula menerokai kawasan kejiranan di sekitar rumahnya sahaja, dia baru-baru ini mengetahui terdapat dunia luar yang lebih menyeronokkan.

Pemilik Denver, Gladys Shigla yang memiliki kedai bekalan dan keperluan haiwan kesayangan telah mengadopsi Denver pada tahun lalu. Sejak itu, Denver menunjukkan sifatnya yang sukakan sesuatu yang berani dan mencabar.

Pada suatu hari, semasa keluar bersiar-siar, Denver mula mengikut salah seorang jiran keluarganya yang ketika itu berjalan ke perhentian bas menuju ke bandar. Apabila bas tiba dan jiran itu naik, maka Denver pun mahu naik juga.

Dan tahu pula caranya bagaimana untuk sampai ke sana.

Walaupun ia mungkin bermula sebagai lawatan rawak, Denver nampaknya agak cekap menangkap untuk mengambil nota. Beberapa hari kemudian, yang kini dilengkapi dengan pengetahuan tentang cara untuk pergi ke kedai tuannya itu, Denver menaiki bas ke sana seorang diri — hanya untuk memberinya kejutan!

Bas yang mereka naiki kebetulan lalu di hadapan kedai pemilik Denver, jadi jiran itu memutuskan untuk turun ke sana dan menghantar anjing itu kepada Gladys Shigla bagi memastikan dia berada dengan selamat di situ.

Kini, ia sudah menjadi rutin — dan pemandu bas di sepanjang laluan itu tahu untuk berhenti di hadapan kedai Shigla jika mereka melihat Denver telah menaiki bas.

Lawatan solo pertama itu pasti mengejutkan Gladys Shigla, yang melihat Denver tiba-tiba datang kepadanya setelah mengembara jauh dari rumah semata-mata untuk melawatnya. Tetapi ia bukan yang terakhir buat Denver melakukannya.

📱#Tendencias | Un perrito que toma un bus de la línea 16 para quedarse en una tienda al sur de #Guayaquil se vuelve viral en redes sociales. 🚍🚌🐕 pic.twitter.com/j7tHHSDq4V

— Radio Pichincha (@radio_pichincha) October 18, 2022

Walaupun otaknya amat mengagumkan kerana cekap dan berjaya mempelajari laluan itu, namun cinta kepada keluarganya benar-benar mendahului untuk mengambil tempat di dalam hatinya yang terang.

Memikirkan cara untuk menavigasi pengangkutan awam bukanlah tugas yang mudah buat seekor anak anjing, tetapi kisah Denver adalah lebih daripada sekadar kebijaksanaannya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *