Berbeza namun hidup bersama, adakah erti kemerdekaan sebenar?

“Merdeka, pada terasnya, adalah tentang meraikan kebahagiaan rakyat & negara.” Tunku Abdul Rahman
Kata-kata daripada perdana menteri Malaysia yang pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj sememangnya memberikan maksud yang cukup besar tentang kemerdekaan terhadap rakyat Malaysia.

Namun, seiring dengan kemajuan negara, apa yang boleh kita faham dengan erti kemerdekaan yang sebenarnya?

Perbezaan adalah kebahagian kita

Melihat dari kenyataan yang dibuat oleh beliau, dapat kita simpulkan bahawa sebagai masyarakat yang hidup bersatu padu, kita seharusnya terus meraikan setiap perbezaan memandangkan negara ini kaya dengan adat dan budaya dari pelbagai kaum.

Dengan cara itu, kebahagiaan rakyat dan negara pastinya akan terus dikekalkan dari generasi ke generasi tanpa sebarang kekangan yang boleh menghancurkan sebuah perpaduan.

Sajikan rangkaian cukup meluas

Hal ini samalah seperti rangkaian Celcom yang terus menjadi kepercayaan ramai dalam memastikan perhubungan kita semua terus terpelihara apabila menyajikan rangkaian yang cukup meluas.

Tak hanya itu, Celcom turut menjadi pilihan nombor satu rakyat Malaysia untuk kemudahan komunikasi baik di desa ataupun di bandar kerana sudah terbukti kestabilan jaringannya.

Tak bertemu tapi terus menyapa

Dari situ kita dapat lihat bahawa keistimewaan yang diberikan Celcom mampu memberi kebahagian kepada orang lain kerana walaupun tidak bertemu, hubungan yang terbina kekal kukuh tanpa ada jeda.

Bukan itu saja, erti kemerdekaan yang dimaksudkan oleh Tunku Abdul Rahman juga tercapai kerana kemajuan yang semakin pesat di dalam negara sama sekali tidak meruntuhkan semangat perpaduan dalam kalangan masyarakat apabila wujud rangkaian yang sentiasa memberikan khidmat terbaik kepada pelanggannya untuk terus berhubung antara satu sama lain.

 

Pastinya perhubungan yang erat ditambah dengan kemudahan komunikasi menggunakan rangkaian seperti Celcom dapat mengukuhkan lagi tali kekeluargaan walau berbeza jarak, tempat dan masa.

Jadi, sama-samalah kita hayatilah erti hari kemerdekaan yang akan disambut pada 31 Ogos ini kerana ia adalah sebuah kebahagian buat kita dan juga negara Malaysia tercinta.

sumber dan rujukan

VIA OMM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *