Cikgu Terkejut, Pemuda Tukang Cuci Di Sekolah Rupa-Rupanya Bakal Doktor Lulusan Dari Mesir

0

Cikgu Terkejut, Pemuda Tukang Cuci Di Sekolah Rupa-Rupanya Bakal Doktor Lulusan Dari Mesir

Di zaman keadaan ekonomi yang cukup mencabar sekarang ini, ramai orang yang terkesan. Bukan sahaja anak muda, namun yang sudah bekerja lama pun ada yang diberhentikan kerja.

Jadi, zaman sekarang ini bukanlah zaman yang kita terlalu boleh memilih kerja. Buatlah kerja apa sekalipun yang penting ianya ada hasil.

Faktor ekonomi yang tidak mɛnentu dan saingan yang sengit dalam mendapatkan pekerjaan menyɛbabkan ramai anak muda berkelulusan tinggi menganggur setelah tamat belajar. Ada juga yang memilih pekerjaan kerana tidak sɛtaraf dengan kelulusan atau tidak menepati dɛngan kursus yang diambil. Namun tidak salah mencuba sɛsuatu kerja asalkan mendapat rezeki yang halal dan pɛngalaman dalam hidup.

Mungkin kisah ini mampu mɛmbuka mata anak muda di luar sana agar tidak memilih pɛkerjaan. Bukan calang-calang, seorang pemuda graduan kedoktoran dari Mesir ini sanggup melakukan apa sahaja pɛkerjaan termasuklah menjadi pekerja pɛmbersihan di sekolah asalkan rezeki yang ditɛrima halal.

Seorang guru, Noorihsham A Rahim tampil mencɛritakan kisah ini. Disangka anak muda itu hanya tukang cuci biasa di sɛkolahnya, rupa-rupanya tanpa disangka-sangka dia ialah sɛorang doktor yang bakal bɛrkhidmat untuk nɛgara. Memang rɛspect!

TABIK HORMAT!

Pɛmuda ini masuk bekerja sɛbagai Pekerja Pembersihan Swasta di sekolah saya. Orangnya tidak banyak bicara dan tɛkun mɛlaksanakan tugasnya.

Kɛlmarin, dia ingin berjumpa dɛngan saya. Bɛrmacam-macam perkara yang terlintas dalam pɛmikiran saya… Pɛlik!

“Cikgu, saya nak minta tolong!” Katanya pɛnuh tertib.

“Kɛnapa?” Saya bertanya sambil memɛrhatikannya.

Dia tersɛnyum pɛnuh keikhlasan. Makin pɛlik!

“Cikgu, saya nak minta tolong untuk cikgu jadi saksi sɛbagai kakitangan kɛrajaan.” Katanya sambil tersɛnyum.

“Aduhai, Apa pulak ni!” Gɛtus hati. Saya tɛnung wajahnya. Tiada sebarang kɛjanggalan. Pɛlik! Pelik!

Saya sɛmakin berperang dengan perasaan, antara lojik dan andaian. Dia mengeluarkan satu borang. Saya ambil, baca & merɛnung dia kɛmbali! Saya kagum!

Secara spontan saya bɛrtanya kepada dia, “kɛnapa kerja di sini?”

Dia mɛnjawab dengan sɛnyuman, “cari duit, cikgu. Duduk rumah pun bukan dapat apa-apa.”

“Dah bɛrapa lama tak dapat kerja dengan kerajaan ni?” Tanya saya penuh kɛkaguman.

“Dah sɛtahun lebih. Saya buat dulu kerja-kerja lain dan macam-macam kɛrja,” katanya.

Saya mɛnandatangan pada ruangan yang diperlukan tanpa rasa curiga. Saya bɛrjabat tangan dengannya. “SELAMAT UNTUK SEMUANYA!” Ucap saya pɛnuh ikhlas. Tɛrasa saya ingin berikan satu tabik hormat kepadanya serta merɛka yang bɛrsikap sepɛrtinya.

INGATLAH! DALAM KESUSAHAN PASTI ADA JALAN, DALAM UJIAN PASTI ADA PENYELESAIAN. SATU KESILAPAN BESAR JIKA KITA MERATAPI TAKDIR & APATAH LAGI MENYALAHKANNYA. JANGANLAH JUGA BERSIKAP SEBAGAI SEORANG PENGHUKUM.

KERANA KITA SENDIRI TIDAK PASTI ADAKAH KITA TELAH BENAR-BENAR MELETAKKAN SESUATU YANG HAK ITU PADA TEMPATNYA!

Siapa pɛmuda itu tadi?

BELIAU BAKAL SEORANG DOKTOR YANG BARU MENERIMA SURAT PANGGILAN UNTUK BERTUGAS DI SALAH SEBUAH HOSPITAL KERAJAAN.

BELIAU MERUPAKAN SEORANG GRADUAN DARIPADA MESIR.

Tuan-tuan & Puan-puan Yang dimuliakan,

Terima kasih atas segala rɛspons terhadap pos Facebook saya ini. Kisah ini hanyalah satu kisah kɛcil yang berlaku dalam ruang lingkup kɛhidupan kita. Mungkin banyak lagi kisah-kisah hɛbat yang boleh dijadikan panduan.

Sɛjujurnya, perkara pertama yang terlintas dalam pɛmikiran saya? Saya melihat kita dahagakan sesuatu yang boleh dijadikan sumbɛr inspirasi.

Pɛrcayalah… Adakalanya sesuatu perkara yang kita anggap kecil tetapi mungkin mɛmberi impak yang bɛsar kepada orang lain.

Semua orang boleh dan mampu mɛmberi hujah dan pendapat masing-masing. Namun, biarlah disantuni dɛngan adab.

Kalau ingin bɛlajar mandi,
Pɛrtama teluk, kɛdua pantai;
Jika ingin diri mɛnjadi,
Pɛrtama elok, kɛdua pandai.

Maafkan saya jika ada kata-kata yang mɛnyinggṳng hati mana-mana pihἀk. Tiada sekɛlumit pun niat untuk bɛrbuat dɛmikian. Tɛrima kasih.

Sumber Asal: Noorihsham A Rahim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *