Dah bosan jalan2 di darat? Kita naik ‘cruises’ la pula di Pelabuhan Klang!

0

Dah bosan jalan2 di darat? Kita naik ‘cruises’ la pula di Pelabuhan Klang!

Tempat-tempat menarik di Selangor memang banyak. Semua tempat tersebut menghidangkan pengalaman yang berbeza kerana tarikannya yang pelbagai.

Namun, jarang kita dengar di Selangor ada pelabuhan kapal mewah kan?

Tarikan terbaru di Selangor
Tapi, bermula 18 Julai 2022 pihak Resorts World Cruises dengan kerjasama Tourism Selangor telah memulakan pelabuhan dwi pertama di rantau antara Singapura dan Pelabuhan Klang melalui Kapal Genting Dream.

Jangan tak tahu, kurang dari sebulan sahaja, 40,000 tempahan telah dibuat sehingga hujung tahun ini meliputi perjalanan pelayaran pergi-balik untuk 3 malam dari Pelabuhan Klang ke Pulau Pinang dan pelayaran 2 Malam dari Pelabuhan Klang ke Singapura.

Mesti ramai yang teringin nak naik kan?

Semua pelancong berpeluang untuk merasai pengalaman menaiki kapal mewah ini dengan beberapa pakej yang ditawarkan selain daripada pakej 3 malam Pulau Pinang dan Singapura yang berlepas setiap hari Isnin. Antaranya, pakej dua malam pergi-balik ke Singapura yang berlepas dari Pelabuhan Klang pada Khamis dan Sabtu dengan bayaran RM599.00 setiap seorang (tertakluk terma dan syarat).

Tak hanya itu ya, Resorts World Cruises juga menawarkan perjalanan secara sehala iaitu satu alternatif kepada perjalanan udara dan darat buat para pelancong dari Singapura ke Kuala Lumpur.

Tawarkan pakej menarik dengan ‘A Resort Cruising at Sea’

Buat yang tertanya-tanya apa yang menarik sangat dengan pakej ditawarkan tu, meh kita sembang jap.

Tahu tak, jika menaiki kapal persiaran Genting Dream dengan pakej yang ditawarkan, para pelancong akan disajikan dengan makan malam percuma sepanjang hari yang menampilkan hidangan berkonsepkan antarabangsa dan Asia, serta penyediaan sudut snek kegemaran untuk dinikmati sepanjang hari.

Jangan risau tentang status halal kerana Genting Dream merupakan kapal pesiaran ‘Mesra Halal’ yang mengikuti Standard OIC/SMIIC iaitu yang perrtama di dunia. Pengembara atau pelancong Muslim akan mendapat akses kepada makanan dan minuman yang halal, khusus di restoran The Lido yang turut menyediakan masakan vegetarian dan lain-lain.

Tak hanya itu, ruangan solat juga disediakan buat mereka yang beragama Islam.

Tawaran inklusif lain yang tak kurang menarik juga turut disediakan untuk para tetamu termasuk persembahan pentas antarabangsa yang menakjubkan dan tayangan filem di teater Zodiac berkapasiti 1,000 tempat duduk.

Selain itu, ada juga taman tema air di laut dengan kolam dan 6 gelongsor air, laluan tali dan ziplines, ‘rock climbing’ serta penyediaan aktiviti rekreasi untuk seisi keluarga.

Sediakan penginapan yang cukup ‘luar biasa’

Dengan tawaran pakej dan aktiviti yang cukup menarik itu, pasti ramai yang ingin tahu tentang jenis penginapan yang disediakan mengikut pakej yang telah ditawarkan.

Antara pilihan penginapan yang disediakan adalah interior Staterooms, Oceanview, Balcony staterooms dan suite
mewah dan “The Palace” iaitu ‘sebuah kapal-dalam-kapal’ enklaf peribadi dengan kemudahan eksklusif termasuklah perkhidmatan butler tersendiri selama 24 jam dengan gaya Eropah.

Melalui pakej-pakej yang ditawarkan oleh Resorts World Cruises ini, para pelancong dan tetamu pastinya dijanjikan dengan percutian dengan rasa tenang kerana aspek keselamatan dan kesejahteraan paling diutamakan.

Oleh itu, demi melindungi kesihatan semua penumpang, semua kru dan tetamu pelayaran diwajibkan untuk menerima vaksin COVID-19 sepenuhnya. Manakala, sebelum menaiki kapal dan berlayar, para tetamu juga dikenakan untuk menjalani Ujian Pantas Antigen (ART) di pusat atau klinik perubatan yang bertauliah sehari sebelum berlepas.

Segera booking! Takut tak dapat slot

Jadi, tunggu apa lagi, buat mereka yang suka akan pemandangan laut yang meluas dan inginkan ketenangan boleh segera layari www.rwcruises.com atau hubungi terus ke 1800-814-852 untuk maklumat lanjut dan tempahan.

Untung laa orang-orang Selangor, boleh pusing-pusing naik cruises. Ehh orang luar pun sangat dialu-alukan tau!

sumber dan rujukan

VIA OMM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *