Doa Nabi Yunus Rumi Dan Jawi Serta Arab

doa nabi yunus rumi dan jawi

Doa Nabi Yunus Rumi Dan Jawi – Doa ini merupakan doa Nabi Yunus ketika dalam perut ikan nun

Doa Nabi Yunus ini mengandungi kelebihan yang amat baik jika kita mengamalkannya, yang salah satunya adalah manfaat dikeluarkan kita daripada kesusahan atau bencana.

Disebabkan zikir ini, Allah S.W.T. telah menyelamatkan Nabi Yunus, membolehkannya keluar dari perut ikan yang menelannya​​.

Doa nabi Yunus Rumi Dan Jawi Serta Arab

doa nabi yunus rumi dan jawi

Berikut adalah bacaan doa Nabi Yunus rumi dan jawi serta arab:

لَّآ إِلَٰهَ إِلَّآ أَنتَ سُبْحَٰنَكَ إِنِّى كُنتُ مِنَ ٱلظَّٰلِمِينَ

doa nabi yunus

Doa Nabi Yunus Rumi Dan Jawi

bacaan doa Nabi Yunus dalam tulisan rumi adalah:

“Laa ila ha illa anta, subhaanaka innii, kuntu minazzolimin”.

Ianya bermaksud:

“Tidak ada tuhan selain Engkau, Maha Suci Engkau. Sungguh, aku termasuk orang-orang yang zalim.” (QS Al-Anbiya’ 87). Doa ini terdapat dalam Surah al-Anbiya ayat 87 di dalam al-Quran​​.

Kelebihan Doa Nabi Yunus

Kelebihan doa Nabi Yunus antara lain adalah

  • dimakbulkannya doa dan permintaan.
  • Menurut hadis yang diriwayatkan oleh al-Imam Ahmad, Rasulullah ﷺ berpesan bahawa sesiapa yang berdoa dengan doa Nabi Yunus ini, maka Allah akan memperkenankan doa mereka.
  • Intipati doa terbaik adalah doa yang mengandungi elemen tauhid, tasbih dan istighfar, dan doa Nabi Yunus mengandungi ketiga-tiga komponen ini. Doa ini menzahirkan diri kita sebagai hamba yang sangat memerlukan kepada Tuhan yang Esa.​

Penutup

Menurut hadis yang diriwayatkan oleh al-Imam Ahmad, Rasulullah ﷺ berpesan bahawa sesiapa yang berdoa dengan doa Nabi Yunus ini, maka Allah akan memperkenankan doa mereka.

Sabda Rasulullah:

Sesungguhnya tidak ada muslim yang berdoa dengannya untuk apa saja (hajatnya), melainkan akan dimakbulkan Allah doanya itu.”

(HR Ahmad, dinilai Sahih oleh Ahmad Syakir)

Akhir Kata, semoga doa nabi yunus rumi dan jawi ini dapat mempermudahkan kita untuk menghafal dan mengamalkan doa ini. Aamiin Allahumma Aamiin

Baca Juga:

Sumber:  Infopelajar

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.