Gadis Melayu Bertudung Labuh , Cepat Dan Tangk4s Menungg4ng Kuda Sambil Mem4nah Dikagumi Kerana Bakatnya.

0

Gadis Melayu Bertudung Labuh , Cepat Dan Tangk4s Menungg4ng Kuda Sambil Mem4nah Dikagumi Kerana Bakatnya.

Kenalkan Erina Emelina Ismail, berusia 24 tahun dan merupakan peserta Kejohanan Mem@nah Berkuda Antarabangsa di Kuala Lumpur.

Walaupun bertubuh kecil, beliau kelihatan gah melepaskan satu persatu anak pnah mengena s4saran, sambil mengimbangi diri di atas kuda yang begitu pantas melewati trek berselek0h.

Prestasi beliau di atas “Korean track” ketika hari kedua pertandingan begitu bagus sehingga meraih puji4n daripada pem4nah berkuda antarabangsa yang terkenal.

“Nampaknya Malaysia mempunyai pemnah berkuda yang berbakat dan cemerlang”, kata Lukas Novotny mengulas prestasi Erina.

Novotny, yang mewakili Ame rlka Syarikat, adalah pemnah berkuda tersohor dan pembuat Saluki Bow. Beliau memenangi kategori “Korean Track” dan pemenang keseluruhan pertandingan.

Sebenarnya, Erina adalah muka baru dalam dunia memnah berkuda dengan hanya enam bulan latihan sebelum memasuki kejohanan ini.

“Saya hanya mula belajar seni memnah tradisional ini September tahun lepas, jadi pengalaman saya hanya setahun. Bagi memnah berkuda pula,

saya hanya mula latihan April lepas”, katanya kepada Bernama ketika ditemui di Pusat Ekuestrian dan Sukan Selangor Turf Club (STC), baru-baru ini.

Bagaimanapun, beliau mempelajari asas berkuda ketika di universiti. Erina, berkelulusan kejuruteraan mekatr0nik di Universiti Teknologi Malaysia di Skudai, Johor, juga adalah pres1den Kelab Ekuin di universiti itu.

“Saya memang menggemari sukan ini tetapi terpksa men4ngguhkannya setelah dua tahun berlatih untuk memberi tumpuan bagi peper1ksaan

akhir saya”, kata eksekutif Telekom Malaysia itu, yang menamatkan pengajian pada 2013.

Beliau mendapat tahu mengenai sukan mem4nah berkuda ketika di universiti namun tidak dapat menyertainya kerana kekangan logistik dan masa.

“Ketika itu kebanyakan kelas hanya diadakan di Lembah Klang. Jadi saya mengambil keputusan untuk menunggu sehingga tamat pengajian”, katanya.

Erina, yang tinggal di Shah Alam bersama keluarga, mula mencari kelas memnah tradisional setelah tamat pengajian. Guru mem4nah pertama beliau ialah Mohd Azizul Idris, pengasas Pusat Sukan Memanah Tradisional Bow and Arrow di Sungai Buloh.

“Saya memang kerap ke kelas. Ada saja masa terluang, saya akan ke sana. Apabila guru memnah saya berkelapangan,

saya akan mengambil peluang itu untuk belajar dengan beliau”, kata Erina. Ketika dihubungi, Mohd Azizul berkata Erina sememangnya pemnah yang komited.

“Erina akan berusaha sedaya mungkin untuk mengu4sai dan memperkemas sesuatu teknik itu sehingga sempurna. Saya lihat dedikasi beliau memang tinggi berbanding ramai pelajar lain”, kata Mohd Azizul.

Sebulan selepas menjalani latihan mem4nah, Erina menyertai satu daripada pertandingan memnah bulanan yang dianjurkan pusat itu.

“Sungguh tid4k disangka, saya memenangi tempat ketiga dalam kategori ‘moving target’ dalam pertandingan itu”, katanya. Beliau menyertai beberapa pertandingan selepas itu untuk menambah pengal4man dan mengukur kemajuan diri.

KEMBALI BERLATIH

Selepas dua tahun ‘berehat’ Erina kembali belajar menungg4ng kuda bermula April tahun ini di Pangkalan Udara Sungai Besi, dengan tunjuk ajar daripada Sarjan Marshal Ajail, penungg4ng kuda t3ntera yang mahir.

“Mula-mula agak janggal memandangkan sudah lama tak menunggang kuda. Badan pun semua terasa s4kit.

“Bagaimanapun, selepas beberapa kelas latihan, semuanya bertambah baik dan menjadi mudah untuk mengikuti latihan”, katanya.

Hanya selepas Marshal yakin dengan kemahiran Erina menungg4ng kuda, barulah beliau diperkenalkan dengan asas memnah berkuda.

“Selepas saya menunjukkan kemampuan meng1mbang badan dengan baik sambil menungg4ng kuda, barulah beliau (Marshal) mula melatih saya cara-cara menggabungkan kemahiran memnah dengan menungg4ng kuda.

“Saya berlatih sekurang-kurangnya dua kali seminggu, dengan setiap sesi berlangsung kira-kira sejam”, katanya.

Selepas menimba kemahiran memnah, Erina berlatih sendiri di rumah sementara mengikuti kelas latihan menungg4ng kuda di pangkalan t3ntera udara itu.

“Saya berlatih memnah tiga hingga empat kali seminggu,dengan memberi tumpuan kepada ‘memnah pantas’ (teknik melepskan beberapa anak p4nah secara berturut-turut) kerana kepantasan adalah perkara penting dalam memnah berkuda”, katanya.

Erina adalah wakil peserta wanita tunggal Malaysia pada kejohanan itu dan seorang daripada lapan peserta yang mewakili negara. Marshal yang turut mengambil bahagian memuji pers3mbahan cemerlang yang ditunjukkan oleh anak didiknya itu.

“Bagi seorang penunggang kuda yang baru menceburi bidang memnah berkuda, Erina menunjukkan persembahan yang amat baik yang boleh menc4bar kemampuan peserta antarabangsa.

“Saya mengambil masa dua bulan untuk melatih Erina. Beliau ada kemahiran asas menungg4ng kuda dan ini menjadikan tugas saya lebih mudah”, katanya kepada Bernama.

SOKONGAN KELUARGA

Erina, anak sulung daripada empat beradik dan anak perempuan tungg4l berkata beliau amat bertuah kerana keluarganya memberi banyak sokongan.

“Bila saya menyatakan hasrat untuk menceburi bidang memnah berkuda, ibu bapa saya memanglah berasa amat bimb4ng. Alhamdulillah, mereka sudah boleh menerimanya sekarang.

“Memandangkan saya pernah terlibat dalam sukan menungg4ng kuda, ibu bapa saya sudah tahu apa yang akan berl4ku, malah mereka semakin berminat dengan bidang ini.

“Ayah saya, yang berusia 50 tahun, juga mula mengambil kelas memnah sejak bulan Januari tahun ini”, katanya.

PUTERI PAHLAWAN

Orang yang bert4nggung jawab kepada penganjuran kejohanan ini di Malaysia, Sheikh Fuad Sheikh Mahmud bercakap dengan penuh bangga akan persembahan Erina pada kejohanan itu. “Erina membuat persembahan

yang hebat di sebalik hanya mempunyai setahun pengalaman dalam bidang memnah. Saya amat bangga dengan beliau dan mahu men0batkan beliau sebagai Adruja kami”, katanya.

Adruja Wijayamala Singa adalah puteri pahlawan Melayu yang hidup pada kurun ke-14. Puteri ini mem1mpin sepasukan pem4nah lelaki dan wanita menentang t3ntera Si am.

Puteri ini juga dikenali sebagai Che Siti Wan Kembang yang pertama. Kisah puteri pahl4wan ini ada disebut dalam catatan pengembaraan Ibnu Battuta.

Sheikh Fuad, yang turut berbakat dalam memnah berkuda, juga preslden Persatuan Memnah Berkuda Adruja dan peng4sas pr0gram Learning Archery through Play (LEAP). LEAP adalah program memnah tradisional formal di Malaysia.

Kedua-dua persatuan dan pr0gram itulah yang mempelopori usaha memperk4sa memnah berkuda di Malaysia.

SUKAN MEMNAH SAMBIL MENUNGG4NG KUDA DI MALAYSIA

Kejohanan yang diadakan di STC dari 25-28 Sept adalah sebahagian daripada Pertunjukan Kuda Antarabangsa 2014 yang dir4smikan oleh Sultan Mizan Zainal Abidin. Ia kejohanan yang pertama seumpamanya diadakan di Malaysia.

Beberapa pemnah berkuda paling mahir dunia mengambil bahagian antaranya Kassai Lajos dari Hungary (yang memenangi kategori trek Hungary pada pertandingan ini) dan Cozmei Mihai dari Romania (pemenang trek Poland).

Seramai 35 peserta dari 20 neg4ra menyertai pertandingan ini antaranya Austria, Kanada, China, Perancis, Jerman, Hungary, Iran, Jepun, Jordan, Luxembourg, Mongolia, Poland, Qatar, Romania, Afrika Selatan, Sweden, United Kingdom dan Amerika Syarikat.

Memnah berkuda adalah aktiviti yang bermula daripada disipl1n membu ru dan pep3rngan dan mel1batkan kepantasan dan ketepatan.

Ia dikembangkan sebagai satu sukan pada zaman moden ini yang mana pemnah berkuda diberi markah berdasarkan kepantasan menungg4ng kuda serta ketepatan memnah.

Lebih banyak markah akan diberi sekiranya seorang penungg4ng kuda menghabiskan treknya lebih pantas daripada masa yang ditetapkan.

Bagaimanapun, sekiranya penungg4ng kuda mengambil masa yang lebih panjang untuk menamatkan treknya, markahnya akan ditol4k.

Menurut Erina, beliau berpuas h4ti dengan persembahan pasukan Malaysia pada kejohanan itu. “Kami telah membuat persembahan yang baik. Kami sememangnya menyas4rkan untuk menang dan telah mel4kukan yang terbaik.

“Tapi kami sedar perlu berdepan dengan pemnah berkuda terbaik dunia. Itupun satu pengalaman yang amat berharga”, kata Erina.

Sumber : bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *