Inai Che Ta pertama diiktiraf sah solat, siap lakukan ujian klinikal guna kuku manusia!

0

Inai Che Ta pertama diiktiraf sah solat, siap lakukan ujian klinikal guna kuku manusia!

Pelakon dan usahawan Rozita Che Wan meluahkan kesyukuran dan lega apabila produk inai kolaborasi bersama teman baiknya, Anas Zahrin iaitu Mazaville terbukti telap air dan sah digunakan dalam solat.

Inai pertama sah solat lakukan ujian klinikal guna kuku manusia

Rozita atau mesra disapa Che Ta berkata, dia melakukan ujian klinikal dengan pihak Fakulti Perikanan dan Sains Makanan, Universiti Malaysia Terengganu untuk mendapatkan pengiktirafan pada 14 September lalu.

Jelasnya lagi, inai keluarannya itu adalah yang pertama melakukan pada kuku manusia sebenar berbanding dengan pihak sebelum ini yang hanyalah diuji atas gelas atau bahan lateks.

“Syukur tak terhingga apabila inai ini berjaya diuji serta menjadi jenama inai pertama di mana ujian dilakukan pada kuku manusia sebenar dan sah digunakan dalam solat oleh pihak universiti berkenaan.

“Kami tahu ada pihak yang menguji penggunaan inai hanya di atas gelas atau bahan lateks yang belum tentu tepat dan sah digunakan dalam solat,”ujar pelakon berusia 49 tahun itu.

“Sebelum ini, memang kami sedar dengan kewujudan dalil dan perdebatan mengenai sah atau tidak penggunaan inai ini.

“Lambakan inai yang mudah digunakan di pasaran seperti inai serbuk, inai siap bancuh atau inai celup menyebababkan ada golongan wanita keliru.

“Terutama berkaitan inai celup yang dikatakan boleh menghalang air untuk sampai ke anggota wuduk atau mandi wajib. Tapi, akhirnya inai kami ini sah dipakai dalam solat.”ujarnya lagi.

Selain itu, rakan seperjuannya Che Ta iaitu Anas berkata, percaturan mereka dalam mengusaha perniagaan inai ‘segera’ ini disifatkan berjaya dan bukanlah sekadar perniagaan ‘hit and run’ seperti dakwaan ramai.

Sumber dan rujukan

Media Hiburan VIA OMM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *