Ini Rupanya Cara Pramugari Dilatih Sebelum Terbang, Bukan hanya perlu cantik semata-mata

0

Dalam apa jua sektor pekerjaan, ilmu, kemahiran dan pengalaman menjadi kayu ukur untuk diterima bekerja selain personaliti seseorang itu. Buat ‘newbie’, mereka akan diberikan latihan terlebih dahulu agar kerja yang dilakukan berjalan lancar lebih-lebih lagi dalam bidang pekerjaan yang ada rḭsik0nya.

Dalam perkhidmatan penerbangan, salah satu aspek penting dalam pemilihan kru adalah berdasarkan kebolehan memberikan layanan terbaik kepada penumpang selain mempunyai kepintaran tinggi dan boleh bekerja dalam pasukan.

Jadi persoalannya adakah mereka secara terus menjadi pelayan di atas kapal terbang? Atau mereka menjalani ‘training’ dan latihan tertentu sebelum menjadi pelayan di atas kapal terbang? Ikuti artikel ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai latihan yang dilalui pramugari/pramugara sebelum dibenarkan terbang bersama di atas kapal terbang.

Menurut Singapore Airlines (SIA), setelah kru baru dilantik, mereka akan menjalani latihan ketat selama 15 minggu yang merangkumi pembelajaran di kelas dan juga program latihan kerja. Kursus yang diberi termasuklah latihan asas untuk kemahiran peribadi, latihan untuk tugasan dalam kapal dan juga latihan kesɛlamatan.

Sebelum pelatih kru ‘dilepaskan’, mereka perlu membuat tiga penerbangan untuk memerhatikan dan belajar dari mentor mereka yang menjalankan tugas dalam situasi sebenar.

Berikut gambar-gambar menarik lain semasa latihan kru kabin di Singapura:

Kru diajar untuk berpenampilan menarik dengan menggunakan dua palet alat solek. Rambut pula akan dirapikan mengikut kesesuaian raut wajah.

Dalam kelas sikap dan etiket, pelatih diajar membawa 18 gelas air dengan berat sehingga 5 kg sambil mengekalkan senyuman dan postur badan yang betul.

Pelatih kru kabin diajar cara menyediakan makanan dan segala hidangan serta minuman yang disediakan atas kapal. Latihan ini mengambil masa sepanjang dua hari.

Pelatih diajar menggunakan pemẫdam apḭ dengan betul.

Pelatih perlu menyelamẫtkan patung bayi dan orang dewẫsa dalam latihan kebẫkaran. Mereka akan bergerak secara berpasangan untuk memastikan keselẫmatan penumpang.

Pelatih berlatih menggunakan gelongsor pemindahan dari kabin kecemẫsan.

Setelah melompat setinggi 2 meter ke dalam air, pelatih perlu berenang sepanjang kolam tanpa bẫntuan.

Mereka akan melalui latihan lengkap memakai baju kebaya sambil berenang untuk keselẫmatan.

Kesimpulannya, menjadi pramugari ini tidak semudah yang kita tengok dan sangkakan. Mereka perlu melalui fasa-fasa sulit sebelum berjaya bergelar seorang pramugari. Bukan hanya perlu cantik semata-mata.

Sumber : Ammar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *