Jabatan Penjara nafi Najib Razak terima layanan VIP

Jabatan Penjara Malaysia menafikan khabar angin mengenai bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menerima layanan istimewa di dalam penjara.

Perkara itu dimaklumkan di laman Facebook dengan meminta orang ramai tidak menyebarkan maklumat palsu berhubung kemudahan penjara untuk orang kenamaan (VIP).

Menerusi tangkap layar dikongsi, jabatan tersebut juga melabelkan ‘PALSU’ pada sekeping foto tular didakwa kononnya adalah sel bagi VIP yang lengkap dengan pelbagai kemudahan.

“Hentikan penyebaran maklumat palsu,” tulis jabatan berkenaan.

Terdahulu, seorang pengguna Facebook bernama D’eyo Adie memuat naik foto memaparkan sebuah bilik yang selesa dan luas mendakwa ia adalah penjara untuk VIP.

Dia mendakwa sel tersebut mempunyai kemudahan televisyen, internet, buku, penghawa dingin, katil dan tilam selain makanan mencecah RM150 sehari.

Semalam, Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan dan hukuman 12 tahun penjara serta denda RM210 juta dihadapi Najib dalam kes penyelewengan dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.

Justeru, Ahli Parlimen Pekan itu dibawa ke Penjara Kajang selepas hukuman ke atasnya dibacakan Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat.

Sumber dan rujukan

Facebook Jabatan Penjara Malaysia & D’eyo AdieVIA OMM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *