MasyahAllah “Jenazah sahabat Nabi Masih berdarah Walaupun sudah lebih 1000 Tahun”

0
Jenazah sahabat Nabi Masih berdarah

Kisah Jenazah sahabat Nabi Masih berdarah, Sebuah “Kesaksian” Dr Thariq As-Suwaidan dalam kasetnya yang amat berharga “Qisshatun Nihayah” yang dinukil secara langsung dari Syaikh Mahmud Ash-Shawaf menyebutkan peristiwa besar yang dialami oleh sebahagian ulama dalam pengu buran semula sebahagian sahabat yang gugur syahid di p3rang Uhud….

Bagaimana mereka menyaksikan para sahabat setelah 1400 tahun berlalu, bagaimana Jenazah sahabat Nabi Masih berdarah mereka seperti sedia kala tanpa perubahan, tanpa pembusukan. Sebagai bukti nyata atas kebenaran berita gembira dari Nabi Muhammad SAW kepada para syuhada, bahawa bumi tidak memakan jasad mereka….

Berikut adalah sebahagian dari kaset pembicaraan Dr Thariq As-Suwaidan tentang peristiwa tersebut. “Syaikh Mahmud Ash-Shawaf telah menyampaikan kepada kami bahwa dia adalah salah seorang yang diundang daripada kalangan ulama besar untuk pemakaman semula para sahabat yang gugur syahid di perang Uhud di kompleks ku buran syuhada Uhud iaitu sebuah kawasan perkuburan yang terkenal….

Jenazah sahabat Nabi Masih berdarah

Jenazah sahabat Nabi Masih berdarah Timbul Ke Permukaan Disebabkan Banjir

Kerana dilanda banjir, maka sebahagian Jenazah sahabat Nabi Masih berdarah timbul ke permukaan. Para ulama diundang untuk menguburkan semula para Jenazah sahabat Nabi Masih berdarah tersebut. Beliau berkata ”Di antara orang yang aku kuburkan adalah Hamzah RA, badannya besar, kedua telinga dan hidungnya terp0tong, perutnya terb3lah, dia meletakkan tangannya di atas perutnya….

Ketika kami menggerakkannya dan mengangkat tangannya, darahnya mengalir. Aku menguburkannya bersama sahabat-sahabat lainnya yang gugur syahid di Uhud.” Dr Thariq As-suwaidan berkata, ”Ini adalah perkara yang terbukti secara mutawatir dan dengan mata kepala. Semoga Allah SWT menyampaikan kita semua ke darjat para syuhada….

Syaikh Mahmud telah menyampaikan kepada kami tentang aroma harum misk yang berasal darinya ketika Jenazah sahabat Nabi Masih berdarah dan mengalir dari jasad Hamzah RA.” SubhanAllah, setelah 1400 tahun lebih, betapa agungnya Engkau ya Allah. Alangkah besarnya kekuasaan-Mu, Maha suci Engkau….

Betapa utamanya, betapa mulianya, Allah memberikannya kepada para syuhada. Jika seperti itu kemuliaan jasadnya yang terpendam di perut bumi yang tak seorangpun melihatnya, lalu bagaimanakah dengan kemuliannya di surga yang luasnya seluas langit dan bumi….

Selamat bagi yang telah melihat sahabat mulia ini, Hamzah bin Abdul Mutthalib RA pakcik Rasulullah SAW Jasad Syuhada Yang Tidak Mengalami Pembusukkan Jabir bin Abdillah bercerita,

”Menjelang perang Uhud, ayahku memanggilku pada malam hari. Ia berkata: ’Aku merasa akan menjadi orang yang paling pertama gugur di antara para sahabat Nabi SAW….

Sungguh aku tidak meninggalkan sesuatupun yang lebih kusayangi selain engkau, disamping Nabi Muhammad SAW. Sesungguhnya aku memiliki hutang, maka lunasilah. Dan bersikap baiklah kepada saudara-saudara perempuanmu.’ Keesokan harinya, ia pun menjadi orang yang pertama gugur….

Ia dimakamkan bersama orang yang lain dalam satu lubang kubur. Tetapi hatiku merasa kurang selesa membiarkan ayahku berkongsi lubang kubur bersama orang lain. Enam bulan kemudian, aku memb0ngkar makamnya dan mengeluarkannya. Ajaib, jasadnya masih tetap utuh sama seperti pertama kali aku mengu burkannya.” (Hadis Riwayat Bukhari, Fathul Bari, 3/214 )….

Petikan hadis di atas membuktikan di mana ayah Jabir RA terbu nuh dalam perang Uhud dan ketika enam bulan kemudian makamnya dib0ngkar, maka jasadnya tetap utuh. Enam bulan adalah waktu yang lama di mana tubuh mayat seharusnya sudah hancur…..

Penelitian membuktikan bahwa 24-36 jam pertama mayat dikuburkan, maka bola mata mulai menonjol dan kornea menghitam. Cabang-cabang urat nadi mulai terlihat di perut dan dada. 2-5 hari berikutnya, wajah dan seluruh tubuh menggelembung, dari tubuh m4yat keluar bau busuk. Setelah melewati 5-10 hari, kulit mulai rapuh dan tubuh dilitupi larva….

Baca Juga: 3 kelebihan Surah Al Insyirah Sewaktu Dalam Kesulitan

Pantaskah syurg Via Lkar Media

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.