Jual Siput Gondang Mampu Jana Pendapatan sangat lumayan RM4,000 Sebulan

0
Jual Siput Gondang Mampu Jana Pendapatan sangat lumayan, Mohd Zulfikar Ismail

Jom Ternak Dan Jual Siput Gondang! Adakah anda tahu apa itu siput gondang?

Siput gondang merupakan sejenis hidupan dari kumpulan siput yang merosakan tanaman padi di Malaysia. Mendengar namanya sahaja memang indah iaitu Gondang Emas…seolah-olah sesuatu yang berharga dan nilainya tinggi jika di jual dipasaran.

Jual Siput Gondang Mampu Jana Pendapatan

Mohd Zulfikar Ismail, 28, dari Padang Negara, Batu Buruk di sini, berkata, tujuh tahun lalu dia menjadikan siput gondang untuk mengubati peny4kit bu4sir yang dihadapinya.

Katanya, selepas sembuh daripada peny4kit itu dia mula menjual siput berkenaan kepada orang ramai dan dia sendiri tidak menyangka akan mendapat permintaan tinggi dari seluruh negara.

Jual Siput Gondang Mampu Jana Pendapatan

“Setiap bulan lebih 500 kilogram (kg) siput gondang terjual dan bekalan diperoleh di kawasan sekitar daerah ini bagi memenuhi permintaan.

“Selain menjual siput gondang, saya juga ada menjual siput sedut sawah yang mana permintaannya melebihi 200 kg setiap bulan, manakala siput sedut hitam sungai kira-kira 100 kg berjaya dijual,” katanya yang menjual siput itu sejak tujuh tahun lalu.

Baca Juga: Hasil Jual ‘Raja Kayu’Orang Asli Raih Pendapatan Lumayan RM2,000 Seminggu

Harga Jual Siput Gondang Perkilo

Menurutnya, siput gondang dijual dengan harga RM10 sekilogram, siput sawah RM12 sekilogram, manakala siput hitam sungai dijual dengan harga RM9 sekilogram.

Katanya, selain mendapat permintaan dalam kalangan masyarakat di negara ini, dia turut didatangi individu dari negara Thailand, yang ingin membeli siput berkenaan.

Zulfikar berkata, selain menjual siput segar dia turut mengolah siput itu kepada sambal nasi lemak yang siap dibungkus sebelum dihantar ke warung di sekitar daerah ini.

“Memandangkan permintaan semakin mendapat sambutan saya berhajat untuk membotolkan isi siput ini bagi memudahkan pengguna untuk menikmatinya.

“Selain mendapat bekalan di kawasan sawah, paya dan sungai saya turut membuat terusan dan menternak siput ini di dalam sangkar,” katanya.

stelur siput gondang

Menurutnya, dianggarkan setiap bulan dia mampu memperoleh pendapatan mencecah RM4,000 hasil jualan siput berkenaan.

Katanya, dia akan terus mempromosi makanan berasaskan siput kerana makanan ini mempunyai peminatnya yang tersendiri.

Tambahnya, siput gondang yang diambil dari sawah setidaknya dapat membantu pesawah yang berdepan masalah ker0sakan tanaman akibat siput berkenaan.

 

Sumber: https://www.hmetro.com.my 

 

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.