Kes amang s**sual kerap berlaku, Menteri Agama tegur para pendakwah

Beberapa kes tidak bermoral didakwa dilakukan pendakwah selebriti terkenal seperti yang dilaporkan berita sedikit sebanyak telah mencalarkan nama baik orang-orang agama.

Paling terbaru, penahanan reman ke atas seorang pendakwah selebriti terkenal yang juga seorang pelakon atas dakwaan melakukan jenayah amang seksual kepada remaja lelaki di bawah umur.

Beri gambaran kurang baik

Disebabkan itu, menerusi Berita Harian, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (HAL Ehwal Agama) telah memberikan beberapa nasihat kepada para pendakwah agar tidak terjebak dengan gejala seperti itu sehingga memberi gambaran kurang baik kepada pendakwah yang lain.

Empat nasihat menteri agama

Antara nasihat yang disampaikan adalah para pendakwah perlu mengamalkan setiap dakwah yang disampaikan kepada masyarakat, bermuhasabah diri dan menyedari risiko menjadi individu yang mempunyai pengaruh kepada golongan masyarakat serta menjaga tingkah laku.

“Kita kena sedar bahawa apa yang sering kita bercakap (dakwah), kita sering lupa, tetapi orang tidak akan lupa. Kedua, setiap pendakwah, ustaz serta dai harus sering bermuhasabah diri sendiri khususnya mengenai apa yang dicakap (dakwah). Adakah kita sendiri beramal atau tidak,”

“Mereka kena sedar selebriti ini mempunyai pengaruh yang tersendiri, malah saya sebagai seorang ustaz juga mempunyai pengaruhnya.

“Disebabkan itulah, anda perlu beringat. Walaupun kita bukan manusia yang sempurna dan mempunyai kesalahan, kita juga perlu meminimumkan hal sebegini. Jika tidak ia akan menjatuhkan imej kita sebagai pendakwah.

“Ibarat nila setitik, rosak susu sebelanga. Ramai lagi ustaz selebriti yang baik, dai yang baik, juga pendakwah yang baik, tetapi kerana seorang dua ini, kesannya ramai yang pandang tidak baik,” katanya.

Amat malang dan dimurkai Allah

Mengulas tentang isu penahanan dua pendakwah ditahan atas dakwaan jenayah s**sual, Idris mengatakan hal tersebut amat malang kerana ia sepatutnya tidak berlaku, malah begitu dimurkai Allah.

“Amat malang ia terjadi sedemikian, Allah juga murka dan kemurkaan-NYA adalah lebih besar kerana kamu bercakap (berdakwah) tetapi kamu tidak buat.

“Allah juga akan murka dengan orang jahil yang melakukan kejahatan tetapi kemurkaan Allah adalah lebih dahsyat apabila orang yang mengetahui mengenai agama berbuat sedemikian rupa. Kalam di lidah tidak diterapkan sehingga ke dalam hati,” katanya.

Ini semua soal hati

Beliau juga mengatakan yang garis panduan untuk pendakwah selebriti sudahpun ada namun ia berbalik kepada masalah hati individu tersebut.

“Ia adalah soal hati. Kita lihat seseorang itu baik tetapi hati kita tidak tahu. Kita sudah lihat kelayakan mereka tetapi kita lihat secara luaran sahaja, kita tidak tahu hati mereka.

“Bila jadi kes sebegini, kita akan tahu dan ambil tindakan. Mereka ini tidak boleh lagi dibenarkan berdakwah,” katanya.

Untuk rekod, dalam tahun ini sahaja beberapa pendakwah selebriti telah didakwa melakukan jenayah s**sual sehingga ada yang melibatkan 11 pertuduhan.

Kesemua mereka dikatakan aktif berdakwah dan dikenali ramai malah dakwah yang disampaikan turut digemari para pendengar.

Sumber dan rujukan

Berita Harian (Ilah Hafiz Aziz), Facebook Idris Ahmad VIA OMM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *