Kisah Mengenai Kasturi Kijang Dan Keistimewaan Yang Terkandung Di Dalam Haruman Kasturi Dalam Syurga

Posted on

Kisah Mengenai Kasturi Kijang Dan Keistimewaan Yang Terkandung Di Dalam Haruman Kasturi Dalam Syurga

Kasturi merupakan minyak wangi kesukaan Nabi Muhammad S.A.W. – Diriwayatkan oleh Muslim sesungguhnya Nabi Muhammad S.A.W telah bersabda, maksudnya ” Kasturi adalah minyak wangi yang paling terbaik sekali”.Nabi Muhammad SAW bersabda “Sebaik-baik harum-haruman (buat kamu) ialah misk/kasturi.” (Shahih riwayat Ahmad, Muslim, Abu Dawud, Nasa’i dari jalan Abu Said al Khudriy).

Namun apakah rahsia,khasiat dan keistimewaan yang terkandung di dalam haruman kasturi sehingga baginda bersabda sedemikian?

Dari manakah asalnya kasturi ini?

Terdapat beberapa riwayat yang jelas tentang perkaitan antara wangi-wangian itu dengan nikmat di syurga. Iman Ibnu Qayyim rah pernah menulis,”Sesungguhnya Allah swt telah memperlihatkan kepada para hambaNya di dunia ini akan beberapa kesan yang berupa ciri-ciri syurga, Sebagai contohnya bau-bauan yang wangi dan sedap, kedinginan, pemandangan yang indah, buah-buahan yang baik-baik, segala nikmat kesukaan dan kesenangan.”

ABU Hurairah berkata: “Ya Rasulullah SAW,daripada apakah dibuat syurga itu? Jawab Baginda: “Daripada air.” Kami bertanya: “Beritakan mengenai bangunan syurga!” Jawab Rasulullah bermaksud: “satu bata daripada emas dan satu bata lagi daripada perak dan lantainya kasturi yang semerbak harum, tanahnya dari zafaran, kerikilnya mutiara dan vakut. (Hadis riwayat Al-Bazzar).

Dalam sebuah hadis lain diceritakan bahawa Rasulullah bersabda yang bermaksud:

“Tanah syurga itu licin putih, kasturi murni.” (Hadis riwayat Muslim).
Harumnya bau syurga ini dapat dicium dari jarak perjalanan 100 tahun.

Bagaimanakah haruman kasturi ini sampai ke dunia?

Mengikut rujukan pengarang Kitab Iq Al-Alqaa dan juga Kitab Jaami Karaamat Al-Aliyaa, sesungguhnya ketika Nabi Adam A.S diturunkan ke bumi,baginda telah diziarahi oleh seekor kijang betina,lalu Nabi Adam A.S telah menghadiahkan kijang tersebut secebis daun dari syurga,dengan izin Allah SWT menjadikan kijang itu berbau harum seharum kasturi.

Pada hari ini,keturunan/nasab kijang tersebut telah menghasilkan wangian kasturi yang tumbuh di bahagian bawah perut kijang jantan dipanggil bintil kasturi (musk deer gland/pods).
manusia memproses kasturi tersebut untuk dijadikan minyak wangi dan ubat-ubatan.

Kasturi daripada Kijang merupakan hasil daripada haiwan yang paling mahal di dunia..
Photo: Kisah Mengenai Kasturi Kijang : – Kasturi merupakan minyak wangi kesukaan Nabi Muhammad S.A.W. – Diriwayatkan oleh Muslim sesungguhnya Nabi Muhammad S.A.W telah bersabda, maksudnya ” Kasturi adalah minyak wangi yang paling terbaik sekali”.Nabi Muhammad SAW bersabda “Sebaik-baik harum-haruman (buat kamu) ialah misk/kasturi.” (Shahih riwayat Ahmad, Muslim, Abu Dawud, Nasa’i dari jalan Abu Said al Khudriy). Namun apakah rahsia,khasiat dan keistimewaan yang terkandung di dalam haruman kasturi sehingga baginda bersabda sedemikian? Dari manakah asalnya kasturi ini? Terdapat beberapa riwayat yang jelas tentang perkaitan antara wangi-wangian itu dengan nikmat di syurga. Iman Ibnu Qayyim rah pernah menulis,”Sesungguhnya Allah swt telah memperlihatkan kepada para hambaNya di dunia ini akan beberapa kesan yang berupa ciri-ciri syurga, Sebagai contohnya bau-bauan yang wangi dan sedap, kedinginan, pemandangan yang indah, buah-buahan yang baik-baik, segala nikmat kesukaan dan kesenangan.” ABU Hurairah berkata: “Ya Rasulullah SAW,daripada apakah dibuat syurga itu? Jawab Baginda: “Daripada air.” Kami bertanya: “Beritakan mengenai bangunan syurga!” Jawab Rasulullah bermaksud: “satu bata daripada emas dan satu bata lagi daripada perak dan lantainya kasturi yang semerbak harum, tanahnya dari zafaran, kerikilnya mutiara dan vakut. (Hadis riwayat Al-Bazzar). Dalam sebuah hadis lain diceritakan bahawa Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Tanah syurga itu licin putih, kasturi murni.” (Hadis riwayat Muslim). Harumnya bau syurga ini dapat dicium dari jarak perjalanan 100 tahun. Bagaimanakah haruman kasturi ini sampai ke dunia? Mengikut rujukan pengarang Kitab Iq Al-Alqaa dan juga Kitab Jaami Karaamat Al-Aliyaa, sesungguhnya ketika Nabi Adam A.S diturunkan ke bumi,baginda telah diziarahi oleh seekor kijang betina,lalu Nabi Adam A.S telah menghadiahkan kijang tersebut secebis daun dari syurga,dengan izin Allah SWT menjadikan kijang itu berbau harum seharum kasturi. Pada hari ini,keturunan/nasab kijang tersebut telah menghasilkan wangian kasturi yang tumbuh di bahagian bawah perut kijang jantan dipanggil bintil kasturi (musk deer gland/pods). manusia memproses kasturi tersebut untuk dijadikan minyak wangi dan ubat-ubatan. Kasturi daripada Kijang merupakan hasil daripada haiwan yang paling mahal di dunia..

Apa pendapat anda jangan lupa komen dan share,Terimas kasih.

Sumber:Al-Haramain

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *