kutip Kangkung tepi parit kerana tak mampu beli untuk dijadikan lauk, bayi 3 bulan pun menyusu air gula

0

Kesukaran hidup yg dihadapi oleh seorang lelaki

Masihkah kita ingat memori hitam dua tahun lalu, di mana secara tiba-tiba satu dunia menjadi pan1k dengan Pand3mik . Tidak boleh pergi kerja, h1lang sumber pendapatan, tidak mampu beli susu anak,

anak-anak tidak boleh bersekolah seperti biasa, pergerakan terhad, dan bermacam-macam lagi. Sehinggakan ada kempen meng4ngkat bendera putih kepada mana-mana rumah yang tidak mampu untuk memenuhi,

keperluan keluarganya lagi dari segi makanan khususnya. Kisah p1lu ini, ingin dikongsikan kepada anda untuk ikhtib4r bersama.

Rumah Perumahan Cantik, Tapi Dalam Serba Kekur4ngan

Tiada siapa sangka kawasan perumahan yang boleh dikatakan sebagai tempat tinggal bagi gol0ngan yang mampu, rupa-rupanya menyimpan seribu satu kisah duk4 bagi keluarga Ibrahim.

Kudr4t lelakinya yang masih ters1sa seakan-akan tidak berguna dalam sekelip mata kerana tidak ada sumber pekerjaan lagi lantaran Per1ntah Kawal4n Pergerakan (PKP) yang dikuatku4sakan ker4jaan bagi membendung penularan v1rus .

Beliau masih ada isteri, anak, dan cucu di rumah untuk diberi makan, tetapi pengharapanya menemui jalan bvntu. Walaupun motor yang digunakan untuk beliau berulang-alik dari tempat kerja ke rumah,

sedikit perkakasan dapur, dan televisyen telah dijual untuk meny4ra ahli keluarga, ianya masih belum mampu untuk mencukupkan perut 15 orang t4nggu’ngan.

“Duit motor saya gunakan untuk bayar wang sewa rumah RM 400 sebulan. Dan saya bayar 3 bulan terus kerana saya t4kut jika dih4lau keluar. Di mana kami nak tinggal?”, katanya dengan keadaan h1ba.

Ketika ditanyakan, duit sewa rumah masih tert4ngguh sebulan yang belum dibayar kerana ketiadaan wang lagi. Rumah yang di dudukinya ini merupakan pertolongan ihsan dari seorang sahabat yang mencarikannya tempat tinggal.

Katanya lagi, jika beliau yang sendiri menemui, dan berunding dengan tuan rumah sudah pasti tidak akan diterima sebagai penyewa di rumah dua tingkat tersebut.

Satu Rumah Ada 15 Orang Tinggal Bersama Termasuk Anak, dan CucuD

Dikurniakan 10 orang anak, dan 2 orang cucu, Ibrahim terp4ksa bekerja keras untuk mena4ggung semua perbelanjaan isi rumah.

Walaupun sebelum PKP, menurutnya masing-masing dalam ahli keluarganya itu keluar untuk bekerja.

Makan Bubur Setiap Hari Untuk Jimat Beras
Mendapat ihsan sek4mpit beras 2 kg dari seorang jiran yagng prihatin dengan nasib Ibrahim sekeluarga tetapi ianya sudah tentu masih belum cukup untuk keluarga besar ini.

“Beras 10 kg, dua kali dimasak, sudah habis. Saya perlu masak pagi, tengah hari, dan petang.” Itulah yang diucapkan oleh isteri Ibrahim selaku suri rumah yang meng3lola hal-hal rumah tangga.

Tugasnya menyediakan makanan untuk keluarga ini semakin suk4r berbanding dahulu kerana untuk mengisi perut setiap seorang bukanlah mudah.

Justeru dengan bahan m3ntah yang terhad, mereka masih terp4ksa untuk berjimat-cermat. Makan nasi bubur tanpa berlauk itulah makanan harian keluarga Ibrahim.

Ibrahim berkata,

“Tak kira dewasa atau kanak-kanak. Saya beritahu kepada isteri, masak bubur sahaja supaya jimat, yang penting kami semua ada tenaga. Makan bukan untuk kenyang tetapi sekadarnya agar dapat meneruskan kehidupan.”

Selain itu, Ibrahim juga kadang-kala rajin mengutip kangkung-kangkung li4r di tepi parit untuk dijadikan lauk kerana mereka tiada telur, ikan, dan jauh sekali ayam untuk di makan.

Anak Men4ngis Tidak Henti Kerana Tak Mampu Beli Susu

“Jiran tanya, kenapa budak-budak tak tidur?”

“Saya hanya jawab tidak tahu. Walaupun saya tahu anak-anak yang masih kecil tidak henti men4ngis kerana mereka laparkan susu. Saya sendiri tak mampu beli susu”, kata Ibrhim.

Kadang bapa dari 10 orang anak ini mengambil gula, dan di campurkan bersama air kosong sahaja untuk diberikan kepada anak yang masih kecil supaya kenyang.

Apa yang boleh beliau usahakan untuk memastikan kehidupannya tidak bertambah susah selain mencari pekerjaan, dan b4ntuan, beliau akan memastikan anak-anak selalu di mandikan agar tidak terkena kotor4n lalu sak1t.

Malah sepanjang ditemu ramah, Ibrahim dan isterinya hanya memakai mask dari kain bu’ruk kerana kemelut ekonomi yang mel4nda sehingga dia terp4ksa mendahulukan perkara yang penting sahaja.

Kehidupan mengaj4r kita untuk sentiasa bersyukur, dan bersabar dengan apa yang ditakd1rkan. Dalam hidup berjiran binalah semangat,

kejiranan yang erat antara satu sama lain agar kita mampu mewujudkan masyarakat majmuk yang saling b4ntu-memb4ntu.

Sumber: Youtube Vitaminbae via toptennew

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *