Pemergian yang sangat dicemburui ,Penantian semala 43 tahun “Telah dikabulkan,pada tempat dan masa yang tepat”

0

SubahanAllah

Gambar seorang warga Jemaah Haji yang berasal dari Pakistan yang telah tersebar di social media dikatakan sedang terbaring. Yang sebenarnya, jemaah ini bukannya terbaring atau berehat tetapi beliau meninggal dunia di Tanah Haram di dalam Ihram!!! Allahuakbar.

Cerita jemaah haji pakistan ini sangat menarik dan boleh di jadikan tauladan

Untuk pengetahuan umum, beliau telah menyimpan duit untuk menunaikan haji selama 43 tahun!!! 43 tahun bukan lah satu masa yang pendek yaa. Kalau kitalah pasti dah putus asa menunggu tetapi jemaah ini tidak pernah berputus asa menunggu selama 43 tahun untuk menunaikan Haji.

Apa yang menariknya beliau telah menjual tanahnya di Pakistan untuk menunaikan Haji!!! Cerita ini terbongkar apabila jemaah ini tidak mempunyai duit yang cukup menunaikan Haji. Beliau mempunyai tanah di tempat tinggalnya dan kemudian dijual kepada rakannya dan beliau berkerja mengusahakan tanah tersebut untuk menyimpan duit untuk haji beliau.

Walaupun masa sudah berlalu dan perjuangan selama 43 tahun dalam hidup beliau, jemaah bertuah ini akhirnya mempunyai simpanan yang cukup untuk menunaikan Haji..

Dan akhirnya setelah selesai menunaikan Haji, beliau terbaring rehat dan rohnya pergi meninggalkan dunia untuk kembali kepada penciptaNya. Alhamdulillah kematian yang di tunggu tunggu ini adalah permintaannya sendiri yang iaitu mahu meninggal dunia di dalam Ihram.

Semoga Allah SWT meletakkan beliau setinggi tinggi darjat di dalam Syurga kelak. Ya Allah supaya kelak aku juga mati di dalam Ihramku sendiri.

Sumber Dan Rujukan

Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *