Meriahnya! Raptai sambutan Hari Kebangsaan curi perhatian ramai

Beberapa hari sahaja lagi kita bakal menyambut Hari Kebangsaan ke-65 pada 31 Ogos nanti.

Pelbagai persiapan sedang dilakukan oleh mereka terlibat bagi memastikan segalanya berjalan lancar dan pastinya membuatkan ramai tidak sabar membawa anak-anak bagi merasai kemeriahan sambutan tersebut.

Raptai Hari Kebangsaan oleh wira-wira negara

Terbaharu, tular beberapa video memaparkan barisan kontijen wira-wira negara sedang membuat persiapan dalam sesi raptai acara sambutan tersebut sehingga menarik perhatian ramai seperti perbarisan daripada Anggota Tentera Malaysia (ATM).

Kagum tengok cara balingan mace

Bukan setakat perbarisan biasa, balingan cokmar daripada anggota tentera darat diiringi muzik dan nyanyian lagu Gempur Wira turut mencuri perhatian ramai. Meninjau di ruangan komen, rata-rata di kalangan warganet kagum dengan kesungguhan termasuk cara balingan yang dilihat sangat sempurna.

Sporting gila bang!

Malah, ramai tertarik dengan sikap anggota tentera yang ‘sporting’ melayan permintaan pengunjung di situ termasuk kagum melihat cara individu tersebut kembali mendapat langkah seiring dengan rakan seperjuangan.

Beberapa jalan ditutup bagi baru laluan sehingga 29 Ogos

Memandangkan ia merupakan sebuah acara tahunan yang diadakan secara besar-besaran, beberapa jalan di ibu negara akan ditutup bermula jam 6.30 pagi hingga 12 tengah hari bagi memberi laluan kepada sesi raptai acara sambutan Hari Kebangsaan pada 31 Ogos nanti.

Menurut Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Kuala Lumpur ACP Sarifudin Mohd Salleh, Jalan Raja akan ditutup mulai 9 pagi hingga 12 tengah hari, kelmarin (Jumaat).

Bukan itu sahaja, bahkan ia turut membabitkan Jalan Raja Laut, Leboh Pasar dan Jalan Sultan Hishamuddin menuju ke Dataran Merdeka sehingga 29 Ogos nanti.

Seterusnya, pada 27 hingga 29 Ogos, raptai penuh akan diadakan dan semua laluan menghala ke Jalan Raja (Dataran Merdeka), Jalan Travers ke arah Dataran Merdeka, Jalan Damansara dari arah Lebuh raya Seremban, susur ke Jalan Travers dan Jalan Damansara dari arah Parlimen menghala ke Bangsar akan ditutup.

Selain itu sebanyak 18 jalan di sekitar ibu kota akan ditutup dari 6 pagi hingga 12 tengah hari pada 31 Ogos ini bagi memberi laluan kepada sambutan itu.

Jalan tersebut ialah Jalan Travers, Jalan Damansara, Jalan Damansara (arah ke Bangsar), Bulatan Hishamuddin, Jalan Kinabalu (arah Selayang), Jalan Kinabalu (arah Cheras), Jalan Kinabalu (Bulatan Dato Onn), Jalan Kuching, Bulatan Dato Onn (dari Jalan Parlimen), Bulatan Dato Onn (dari Jalan Sultan Salahuddin), Jalan Tun H. S. Lee, Jalan Gereja, Jalan Hang Kasturi, Jalan Tunku Abdul Rahman, Jalan Raja Laut, Jalan Munshi Abdullah, Jalan Dang Wangi dan Jalan Bunus 6.

Sumber dan rujukan

Harian Metro, TikTok @soulicious6, @admabbkr, @acapboss360, @officialmelankolia VIA OMM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *