Orang Gaji Peluk Islam Selepas Dengar Majikannya Membaca Tazkirah

0
Saya Jumpa N0ta

“SAYA JUMPA N0TA SURAH AL-FATIHAH”

Juri program Ceria Popstar Xtra, Johan Yazid mend3dahkan amalannya menyampaikan tazkir4h setiap kali selepas solat bersama keluarga menjadi asb4b pembantu rumahnya yang ber4gama Kristi4n mem3luk Islam.

Kongsi Johan, dia l4ngsung tidak meny4ngka pembantu warga Ind0.nesia itu telah terbuka pintu h4ti menerima hidayah Allah yang akhirnya melaf4zkan dua kalimah syah4dah.

“Saya mempunyai seor4ng pembantu rumah dari seberang yang asalnya ber4gama Kristi4n.

“Dia telah bekerja dengan saya selama tiga tahun. Ketika kami sekeluarga solat berj3maah, saya pastikan masa yang terluang antara waktu Maghrib dan Isyak diisi dengan penyampaian tazkir4h.

“Setiap kali sesi perk0ngsian ilmu berlangsung, dia akan duduk di sudut surau dalam rumah kami dan mendengar t0pik dibinc4ngkan. Dia hanya mendengar tanpa bertanyakan apa-apa.

“Hanya selepas balik ke neg4ranya, barulah saya dapat tahu pembantu rumah ini sudah m3meluk agama Islam,” katanya.

Johan berkata d3mikian ketika ditemui selepas majlis sidang akhb4r program re4liti nyanyian tersebut di ibu kota baru-baru ini.

Lebih membuatkan pel4kon filem Hantu Kak Limah Balik Rumah ini terharu selepas mendapati usaha dilakukan wanita berk3naan untuk mendal4mi agama Islam.

“Saya terjumpa buku nota miliknya yang tertera surah al-Fatihah, namun ditulis dalam tulisan rumi, sekali gus menggamb4rkan betapa bersungguhnya dia mempel4jari dan mendalami agama Islam,” cerita pel4wak popular itu.

Tambahnya, selepas berg3lar mual4f, suami kepada pelakon Ozlynn Wati itu mem4klumkan pembantu rumahnya itu terus mendapat bimbingan daripadanya.

Sumber: BoomMalaysia Via NepalKhabar

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.