Penantian berakhir, Mat Kilau ditayang di Netflix mulai 16 September

Selepas mendapat sambutan luar biasa di panggung wayang, filem epik tersohor kini iaitu Mat Kilau: Kebangkitan Pahlawan bakal ditayangkan di Netflix mulai 16 September ini.

Perkara ini disahkan dan diumumkan sendiri oleh pihak Netflix dalam sebuah video promosi terbaharu di laman Youtube mereka, hari ini.

Kemaskini kutipan filem Mat Kilau yang diumumkan oleh pengarah hebat, Syamsul Yusof adalah sebanyak RM80 juta dalam tempoh masa kurang dari sebulan. Ini menjadikan ia sebuah filem tempatan paling berjaya mendapat kutipan tertinggi di Malaysia.

Bukan setakat ditayangkan di Malaysia, malah filem Mat Kilau berjaya menembusi pasaran perfileman di Indonesia, Singapura dan Brunei.

Filem yang mengetengahkan seni persilatan ini turut menjadi filem nombor satu dalam carta ‘box office’ mingguan selam lima minggu berturut-turut mengetepikan filem besar Hollywood lain.

Selain Mat Kilau, satu lagi filem yang bakal muncul bulan September dan turut mendapat sambutan menggalakkan daripada penonton adalah Thai Cave Resque yang dibintangi oleh Urassya Superbund. Difahamkan, ia diambil dari kisah sebenar tragedi sekumpulan pemain bola sepak yang terperangkap di dalam gua selepas dilanda banjir.

Sumber dan rujukan

Youtube NetflixVIA OMM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *