Hasil Jual ‘Raja Kayu’Orang Asli Raih Pendapatan Lumayan RM2,000 Seminggu

0
Raih pendapatan jua raja kayu

Biarpun kadangkala terpaksa berada di dalam hutan selama dua minggu untuk mencari batang pokok Raja Kayu itu, Zakaria Abdullah (55tahun), Orang Asli suku kaum Bateq mampu tersenyum lebar kerana pengorbanannya berbaloi apabila meraih pendapatan lṳmayan.

Khasiat Pokok raja kayu

Pokok raja kayu

Pokok ini dikatakan mujarab menyembuhkan penyakit asma, darah tinggi, gout, kencing manis, lelah, sengal-sengal, melancarkan perjalanan darah, sakit kulit, santau, penangkal ilmu hitam, pendinding, penunduk, pengasih serta penghalau binatang buas dan haiwan berbisa

Hutan sememangnya terdapat banyak hasil bumi yang bernḭlai tinggi. Untuk itu, ia telah dimanfaatkan sepenuhnya buat seorang orang asli ini yang mencari pohon pokok istimewa digelar ‘Raja Kayu‘.

12 11

Dia berkata batang pokok ini mengandungi pelbagai khasiat untuk ubat-ubatan tradisional selain boleh dibuat ukiran kayu.

Pacik itu berkata, sejak lebih 30 tahun lalu dia menceburi pekerjaan mengumpul Raja Kayu sebelum menjualnya untuk menampung kehidupannya.

“Saya akan kumpulkan lebih 100 kg untuk setiap jṳalan dan memprosesnya terlebih dahulu sebelum menghantarnya kepada pembeli.

Katanya, hasil hutan itu yang biasanya dijual kepada pembeli di Kuantan, Pahang, berharga RM15 sekilogram (kg) dan boleh mencecah RM2,000 bagi setiap 100 kg.

Baca juga: 1 Bahan Rawat Muka Berjerawat Dan Kusam, Haslinya Kulit Jadi Tegang, Lembut Dan Berseri!

Menurutnya, beliau akan mengumpul batang tersebut sehingga mencecah 500 kg terlebih dahulu sebelum membawa kesemuanya pulang untuk diproses di rumah.

“Untuk mendapat 100 kg ini saya kadangkala terpaksa tinggal di dalam hutan sehingga dua minggu,” katanya kepada pemberita di kediamannya di Kampung Pasir Linggi, Pos Lebir.

0 11

“Kami akan letakkan semua batang-batang ini di suatu tempat untuk memudahkan proses pemindahan masuk ke dalam kenderaan pacuan empat roda,” katanya.

“Saya dibantu oleh anak lelaki yang akan bersama-sama masuk ke hutan di sempadan Kelantan hingga ke Terengganu untuk mengumpul batang pokok Raja Kayu.

Katanya masa yang diambil untuk memproses setiap batang pokok adalah kira-kira enam jam bagi memastikan semua lapisan kulit luar batang kayu itu dikikis sepenuhnya.

Zakaria menjelaskan batang pokok perlu dikikis terlebih dahulu bagi mendapatkan terasnya yang mendapat permintaan tinggḭ dalam kalangan peminat kayu tersebut.

Raja Kayu atau nama saintifiknya ‘Cassia Fistula‘ adalah merupakan sejenis pokok yang dipercayai mempunyai seribu satu kelebihan yang cukup istimewa sehinggakan digelar “Raja Kayu” sejak dahulu lagi.

Pokok ini hidup menyendiri dan tidak dikelilingi oleh pokok-pokok lain. Selain, pokok ini boleh dikenalpasti melalui daunnya. Daunnya dikatakan tidak bertulang atau berurat.

Walaupun sukar ditemui kerana biasanya ia ditumbuh di kawasan hutan, namun ia sangat mudah dikenal pasti.

Sumber: mymediamaya

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.