Pemergian yg amat dicemburui “Pergi ketika sujud solat sunat “

0

Jemaah surau sedang melihat keadaan jasad Ruslan yang masih bersujud ketika mninggaI.

Pengguna media sosial digemparkan dengan kisah seorang ahli jawatankuasa yang juga siak Surau Al Mujahiddin, Desa Surada di Bandar Baru Bangi yang meninggal dunia dalam keadaan bersujud di surau berkenaan.

Difahamkan, beliau yang dikenali sebagai Ruslan ditemui sudah tldak berny4wa oleh jemaah lain surau berkenaan sewaktu sujud solat sunat selepas fardu Zuhur.

Berita kematian beliau yang dianggap istimewa itu tersebar luas di laman sosial yang turut memaparkan gambar j4sad arwh yang sedang bersujud dikelilingi jemaah surau yang menyedari kem4tiannya.

Umumnya, umat Islam menganggap kem4tian dalam keadaan bersujud adalah satu kelebihan yang diberikan ALLAH SWT kepada hamba-Nya yang beriman.

e4 4

M4ti Mulia Dalam SujudJEMAAH surau membaringkan jen4zah Ruslan sementara menunggu kakitangan H0spital Serdang tiba.

“Ada jemaah terdengar suara arwh seakan-akan sebak dan dia menarik n4fas panjang ketika hendak sujud sebelum menghe.mbuskan n4fas terakh1rnya.”

Demikian kata Pengerusi dan juga imam Surau Al-Mujahidin, Bandar Baru Bangi, Mohamad Sukor Atan, 52, ketika menceritakan kem4tian siak surau itu, Ruslan Ishak, 61, dalam keadaan bersujud ketika menunaikan solat sunat selepas fardu Zuhur.

e5 4

Mohamad Sukor berkata, Allahyarham Ruslan amat disenangi kariah surau dan penduduk setempat kerana sikapnya yang mudah mesra selain gaya penampilan yang sentiasa kemas.

Secara zahirnya arwh pergi menghadap Allah SWT dalam keadaan yang cukup sempurna dan paling bermakna dalam keadaan bersujud ketika solat di surau.

Tanda-Tanda Kem4tian Dalam Husnul Khatimah

KEM4TIAN adalah satu perkara pasti yang mesti dilalui setiap manusia. Maka kita perlu me­nyediakan bekalan secukupnya bagi mengha.dapinya.

Kematian bukanlah jalan pengakhiran kerana kita akan melalui alam barzakh sebagai tempat persinggahan sebelum menuju alam akhirat.

Jika baik amalan kita di dunia, maka baik juga ketika berada di alam kubvr. Sebaliknya, jika burvk amalan kita maka sek.saan berat pasti menanti.

Sedar atau tldak, sesung­guhnya manusia sedang menuju kepadanya. Tldak kira tua, muda, sihat atau s4kit ia proses alamiah kepada sebuah kehidupan.

Allah berfirman yang bermaksud: “Katakanlah sesung­guhnya kem4tian yang kamu semua melarikan diri darinya itu, pasti akan menemui kamu, kemudian kamu semua akan dikembalikan ke zat yang Maha Mengetahui segala yang gh4ib serta yang nyata.” (Surah Jum’ah ayat 8)

Sentiasa mengingati m4ti dan bersiap sedia mengha.dapinya supaya kita dapat menuju ke alam baka dengan membawa kemuliaan dunia dan akhirat.

Kita mengharapkan supaya dapat meng4khiri kehidupan dalam keadaan ‘husnul khatimah.’ Berikut antara tanda-tanda kita m4ti dalam keadaan husnul khatimah antaranya:

1. Mengucapkan kalimah syahadah ketika wafat. Rasulullah bersabda, maksudnya: “Sesiapa yang pada akhir kalimahnya mengucapkan La ilaaha illallah maka ia dimasukkan ke dalam syurga.” (Hadis Riwayat Hakim)

2. Ketika wafat dahinya berkeringat. Ini berdasarkan hadis dari Buraidah Ibnul Khasib. Adalah Buraidah dahulu ketika di Khurasan, melihat saudara­nya yang tengah s4kit, namun didapatinya ia sudah wafat dan terlihat pada jidatnya (dahi) berkeringat,

kemudian dia berkata: “Allahu Akbar, sungguh aku telah mendengar Rasulullah bersabda: ‘Matinya seorang mukmin adalah dengan berkeringat dahinya.’ (Hadis Riwayat Ahmad, an-Nasai, at-Tirmidzi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, Al-Hakim dan ath-Thayalusi dari Abdullah bin Mas’ud)

3. Wafat pada malam Jumaat. Hal ini berdasarkan sabda Rasulullah bermaksud: “Tldaklah seorang Muslim yang wafat pada hari Jumaat atau pada malam Jumaat kecuali pastilah Allah menghindarkannya dari sek.saan kubvr.” (Hadis Riwayat Ahmad)

4. M4ti syahid di dalam medan perang.

5. M4ti dalam peperangan fisabilillah. Rasulullah bersabda, maksudnya: “Apa yang kalian kategorikan sebagai orang yang m4ti syahid antara kalian? Mereka menjawab: “Wahai Rasulullah yang kami anggap sebagai orang yang m4ti syahid adalah siapa saja yang m4ti terbu.nuh di jalan Allah.”

Baginda bersabda: “Kalau begitu umatku yang m4ti syahid sangatlah sedikit.” Kalangan sahabat kembali bertanya: “Kalau begitu siapa sajakah dari mereka yang m4ti syahid wahai Rasulullah?”

Baginda menjawab: “Sesiapa yang terbu.nuh di jalan Allah, yang m4ti sedang berjuang di jalan Allah dan yang m4ti kerana peny4kit kolera, yang m4ti kerana peny4kit perut (iaitu disebabkan peny4kit yang menyerang perut seperti busung lapar atau sejenis­nya), dialah syahid dan orang yang m4ti tenggelam, dialah syahid.” (Hadis riwayat Muslim, Ahmad dan al-Baihaqi)

6. M4ti disebabkan penyakit kolera. Mengenai ini banyak hadis Rasulullah s.a.w meriwayatkan antaranya sebagai berikut: Rasulullah bersabda, maksudnya: “Penyak1t koIera adalah penyebab m4ti syahid bagi setiap Muslim.” (Hadis riwayat Bukhari, ath-Thayalusi dan Ahmad)

7. M4ti kerana tenggeIam.

8. M4ti kerana terti.mpa runtvhan/tanah. Dalil dari dua perkara di atas adalah berdasarkan sabda Rasulullah bermaksud: “Kalangan syuhada itu ada lima; orang yang m4ti kerana wab4k koIera, kerana s4kit perut, tenggeIam, terti.mpa runtvhan bangunan dan syahid berperang di jalan Allah.” (Hadis riwayat Imam Bukhari, Muslim, at-Tirmidzi dan Ahmad)

9. Perempuan yang mninggaI kerana meIahirkan anak.

10. M4ti terba.kar.

11. M4ti kerana penya.kit busvng perut.

Mengenai dua perkara ini banyak riwa.yat dan yang paling masyhur dari Jabir bin Atik secara marfu’: “Kala­ngan syuhada ada tujuh: M4ti terbu.nuh di jalan Allah,

kerana penya.kit koIera adalah syahid, m4ti tenggeIam adalah syahid, kerana busvng lapar adalah syahid, kerana penya.kit perut kera.cunan adalah syahid, kerana terb4kar adalah syahid dan yang m4ti kerana ter.timpa runtvhan (bangunan atau tanah gelongsor) adalah syahid serta wanita yang m4ti ketika hamiI adalah syahid.” (Hadis riwayat Imam Malik, Abu Daud, an-Nasa’i, Ibnu Majah dan Ahmad)

12. M4ti kerana penya.kit tubercolosis (TBC). Ini berdasarkan sabda Rasulullah s.a.w, maksudnya: “M4ti di jalan Allah adalah syahid dan perempuan yang m4ti ketika melahirkan adalah syahid,

m4ti kerana terba.kar adalah syahid, m4ti kerana tenggeIam adalah syahid, m4ti kerana penya.kit TBC adalah syahid dan m4ti kerana penya.kit perut adalah syahid.” (Hadis riwayat Thabrani)

13. M4ti kerana mempertahankan harta dari perompak. “Sesiapa yang m4ti kerana mempertahankan hartanya (dalam riwayat lain; Sesiapa menuntut hartanya yang diram.pas lalu ia terbvnuh) adalah syahid.” (Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Abu Daud, an-Nasa’i, at-Tirmidzi, Ibnu Majah, dan Ahmad)

14. M4ti dalam membeIa agama dan jiwa. “Barangsiapa m4ti terbu.nuh dalam membeIa hartanya, dia m4ti syahid; siapa saja yang m4ti membeIa keluarganya, dia m4ti syahid; sesiapa m4ti membeIa agama (keyakinannya), dia m4ti syahid dan siapa saja yang m4ti mempertahankan da.rah (jiwanya) dia syahid.” (Hadis riwayat Abu Daud, An-Nasaie, dan at-Trmizi (sahih))

15. M4ti dalam berjaga-jaga (waspada) di jalan Allah. Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Berjaga-jaga (waspada) di jalan Allah sehari semalam adalah lebih baik daripada berpuasa selama sebulan dengan mendirikan (solat) pada malam harinya.

Apabila dia m4ti, mengalirkan pahala amalannya yang dahulu dilakukannya dan juga rezekinya serta aman dari sek.saan kubvr (fitnah kubvr).” (Hadis riwayat Muslim)

16. Orang yang mninggaI ketika mengerjakan amal soleh. Semoga kem4tian kita dalam husnul khatimah.

Rujukan – Ahkamul Janaaiz wa Bida’uha

Wallahu’alam….

SumBer : CN via https://santaikaw.com/ Via Top Ten New

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.