Raja Gelek Malaysia, M.Daud Kilau kritikal akibat paru-paru berair

Sebut sahaja nama Raja Gelek Malaysia, pasti ramai kenal dengan penyanyi veteran iaitu Datuk M. Daud Kilau. Mana tidaknya, lagu berjudul Cik Mek Molek telah memikat hati ramai orang tanpa mengira bangsa dan usia seseorang.

Terbaharu, anak kepada penyanyi tersebut iaitu Ahmad Zaini, 51, melaporkan bapanya kini dimasukkan ke Hospital Teluk Intan (HTI), Perak, selepas mengadu sesak nafas tengah malam tadi.

Zaini berkata, bapanya itu dibawa ke hospital pada 12 tengah malam tadi sebelum doktor mengesahkan penyanyi tersebut berada dalam keadaan kritikal selain mengalami masalah paru-paru berair.

“Doktor mengesahkan pada keluarga bahawa Dato (Md Daud Kilau) kritikal akibat paru-paru berair pada 2 pagi.”ujarnya.

Maklumnya lagi, bapanya kini masih dalam pemantaun doktor dan memerlukan bantuan pernafasan.

“Kami sekeluarga membenarkan doktor untuk membuat CPR (Bantuan Pernafasan Kecemasan) dan memasukkan tiub bagi membantu pernafasannya apabila jantungnya terhenti.

“Ayah masih memerlukan bantuan pernafasan dan berada dalam keadaan separuh sedar tetapi masih kritikal,”ujarnya kepada pihak Harian Metro.

Terdahulu, penyanyi lagu malar segar ini pernah dimasukkan ke HTI selepas mengadu sesak nafas dan telah menjalani prosedur pembedahan angioplasty di Institut Jantung Negara (IJN) Kuala Lumpur, pada dua tahun lalu.

Sumber dan rujukan

Harian Metro (Noor Hidayah Tanzizi) VIA OMM

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *