Recep Tayyip Erdogan (Presiden Turki) : Menghina Kepercayaan Orang Bukanlah Kebebasan

Posted on

Recep Tayyip Erdogan: Menghina Kepercayaan Orang Bukanlah Kebebasan

Presiden Turki Erdogan mengatakan mereka yang mendorong penghinaan terhadap Nabi Muhammad dan mereka yang mengabaikan serangan terhadap masjid berusaha menyembunyikan fasisme mereka .

Presiden Erdogan mengatakan negara-negara Barat menggunakan kebebasan berfikir ketika menyerang nilai-nilai suci, sambil menambahkan bahawa mereka tidak dapat bertolak ansur dengan kritikan sedikit pun terhadap diri mereka sendiri

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan menegaskan tentang sentimen Islamofobia dan anti-Muslim yang meningkat di negara-negara Barat, dengan mengatakan menghina kepercayaan rakyat tidak ada hubungannya dengan kebebasan berfikir.

“Anda telah mengikuti kekejam seperti di Perancis terhadap Nabi [Muhammad] di bawah label ‘kebebasan berfikir’,” kata Erdogan pada konvensyen tahunan Muslim American Society pada hari Sabtu.

“Menghina tokoh suci orang jauh dari kebebasan. Kerana pemikirannya berbeza, penghinaan itu berbeza.”

Dalam ucapannya awal tahun ini, Presiden Perancis Emmanuel Macron menggambarkan Islam sebagai “dalam krisis” dan mempertahankan hak majalah Charlie Hebdo yang terkenal setelah menerbitkan semula karikatur menghina Nabi Muhammad, menyinggung perasaan umat Islam di seluruh dunia.

Beberapa negara Arab serta Turki, Iran, dan Pakistan telah mengkritik sikap Macron terhadap Muslim dan Islam.

Islamofobia merebak lebih cepat daripada Covid-19

Dengan menekankan bahawa fanatisme ideologi telah mendapat tempat yang lebih besar, Presiden Erdogan mengatakan mereka yang mendorong penghinaan terhadap Nabi dan mereka yang mengabaikan serangan terhadap masjid berusaha menyembunyikan fasisme mereka.

Dia mengatakan negara-negara Barat menggunakan kebebasan berfikir dan bersikap sambil menyerang nilai-nilai suci, sambil menambahkan bahawa mereka tidak boleh bertolak ansur dengan kritikan sedikit pun terhadap diri mereka sendiri.

Menggambarkan Islamofobia sebagai penyakit yang menyebar lebih cepat daripada coronavirus novel, Erdogan mengatakan: “Rasisme budaya, diskriminasi, dan intoleransi telah mencapai tahap yang tidak dapat disembunyikan di negara-negara yang selama bertahun-tahun dipuji sebagai buaian demokrasi.

Peminggiran umat Islam kerana kepercayaan, bahasa, nama, atau kod pakaian mereka sudah biasa di banyak negara, kata presiden Turki.

Presiden Turki, contoh yang harus diikuti

Turki, yang berusaha mencegah konflik berdasarkan etnik dan mazhab, tidak teragak-agak untuk bertindak balas sekiranya ada yang mensasarkan nilai suci mereka, katanya.

“Kami berusaha untuk mengikuti kebijakan yang seimbang, adil, dan yakin pada diri sendiri yang akan menjadi contoh bagi seluruh umat manusia, terutama mengenai kebebasan beragama. Kami tidak mengganggu kepercayaan atau gaya hidup seseorang, dan kami menjamin kebebasan beribadah semua warganegara yang tinggal di negara ini. ”

Presiden Turki itu mengatakan bahawa dia dengan senang hati mengikuti hubungan persaudaraan yang mereka terjalin dengan kumpulan Muslim yang lain, yang berbicara mengenai komuniti Turki yang tinggal di Amerika,

Beliau berkata, pertemuan tahunan Muslim American Society akan memberi harapan dan kekuatan kepada masyarakat Islam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *