Rindu arwah keluarga, pemuda baik hati belanja makan pelanggan kedai

0

Rindu arwah keluarga, pemuda baik hati belanja makan pelanggan kedai

Gara-gara wabak Covid-19, ramai di antara kita terpaksa menerima hakikat erti kehilangan insan tersayang dengan hanya memendam rasa rindu terhadap mereka.

Begitu situasi terjadi kepada seorang pemuda ini apabila menjalani kehidupan penuh sayu selepas ahli keluarganya meninggal dunia akibat wabak pandemik tersebut.

Kisah berkenaan dikongsi seorang pengguna aplikasi TikTok, @chimok_93 yang memuat naik satu video memaparkan sikap pemurah pemuda itu sewaktu di sebuah kedai makan.

Menurut @chimok_93, dia dan beberapa ahli keluarganya didatangi pemuda tersebut yang menyatakan hasrat untuk membayar makanan tengah hari mereka.

“Waktu nak makan tengah hari, ada seorang pemuda ni baik hati sangat belanja kami sebab teringat arwah keluarga,” tulisnya baru-baru ini.

Tindakan murni itu membuatkan @chimok_93 sekeluarga berasa sebak sebelum mengetahui bahawa pemuda terbabit merindu satu keluarganya yang menjadi mangsa korban Covid-19.

“Rasa sebak bila dapat tahu satu keluarga dia meninggal dunia sebab Covid-19, tinggal dia seorang je. Rasa kehilangan dan rindu tu tak terkata,” katanya.

Sementara itu, dia turut mendoakan pemuda berkenaan supaya tabah dalam menghadapi ujian Allah SWT serta dimurahkan rezeki atas perbuatan baiknya.

“Semoga awak sentiasa kuat dalam menghadapi segala ujian dari Tuhan, dilimpahkan rezeki dan sentiasa dalam lindungan Allah SWT. Allah sayang awak,” ujarnya lagi.

Rakaman berdurasi 20 saat itu memperlihatkan pemuda terbabit gagal menahan sebak selain berada di kaunter pembayaran sebelum melambai-lambai untuk beredar dari kedai makan.

Meninjau di ruangan komen, video tersebut meraih 2.2 juta tontonan dan lebih 4,000 komen netizen yang turut terharu mengenai kisah pemuda itu.

Dalam kehidupan ini, manusia datang dan pergi. Hanya DIA kekal abadi. Semoga pemuda itu terus kuat dan percaya ada hikmah atas apa yang terjadi.

Sumber dan rujukan

TikTok @chimok_93 VIA OMM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *