“Rocker atau beruk?” -Awie minta semua penyanyi jangan biadap atas pentas

0

“Rocker atau beruk?” -Awie minta semua penyanyi jangan biadap atas pentas

Isu seorang vokalis band terkenal yang didakwa meludah ke arah penonton dalam sebuah konsert yang berlangsung tempoh hari sememangnya menjadi berita paling hangat sejak semalam.

Walaupun pengurus penyanyi berkenaan telah menjelaskan isu tersebut dan meminta maaf andai ada pihak yang terkena tempias ludah, penyanyi terbabit masih dikecam hebat netizen.

Kita orang Melayu, ada adab

Dalam pada itu, menerusi laporan dari Astro Gempak, vokalis kumpulan lagend Tanah Air, Wings iaitu Dato’ Awie telah memberi komen perihal isu yang sedang berlegar melibatkan adab seorang penyanyi di atas panggung.

Menurutnya, kumpulan rock Malaysia tidak seharusnya menggunakan tiket tersebut untuk bertindak biadap kepada penonton ketika persembahan pentas dan tidak terikut-ikut dengan pengaruh kumpulan rock luar.

“Berkenaan isu rockers yang bertindak tidak sopan di atas pentas itu bukan lesen untuk dia carut dan berkelakuan aneh ketika buat persembahan.

“Rock ini ada kategori-katergorinya, rock punk, rock death metal dan sebagainya. Yang berkelakuan aneh itu, rocker atau beruk? Kalau betul dia rocker, dia tidak begitu.

“Band di Malaysia ni kebanyakkannya Melayu dan kita ada adab, adab kita sangat tinggi.

“Rock memang ada attitude g*mpang tapi jangan ambil yang g*mpang,” katanya.

Rebel luar pentas jangan bawa atas pentas

Penyanyi berusia 53 tahun itu turut menasihati semua penyanyi terutamanya penyanyi band rock di Malaysia supaya tidak membawa sekali masalah peribadi ke atas pentas kerana ia boleh memalukan banyak pihak terutamanya ahli keluarga jika mereka membuat onar di hadapan umum.

Ujarnya, dia juga tidak menafikan bahawa pernah ‘rebel’ diluar persembahan pentas namun tidak membawanya ke atas panggung kerana ia ditonton ramai orang.

“Saya seru kepada semua penyanyi band walaupun rock macam mana sekali pun jaga adab, kesian mak ayah kita yang ajar kita mengaji dan adab, kira hancurkan, kesian ibu bapa.

“Jangan mulakan sesuatu yang b*doh, carilah sesuatu dari sudut yang positif, dalam seni muzik macam-macam boleh dibuat.

“Saya dah 37 tahun nyanyi, rebel itu hanya diluar pentas, jangan bawa atas pentas, nanti satu dunia tahu.

“Kalau nak rebel boleh, tetapi melalui penulisan lirik, berkaryalah, luahkan dalam lirik bukannya dengan attitude buruk di atas pentas. “Selagi beriman insyallah kita boleh kawal perkara itu,” tambahnya.

Terdahulu, vokalis band terkenal Tanah Air telah dikecam hebat netizen apabila video dia meludah ke arah penonton tular di media sosial.

Walau bagaimanapun, pengurusnya memaklumkan tindakan yang dibuat adalah disebabkan selebriti terbabit terkena renjatan elektrik di mikrofon yang digunakan berkemungkinan disebabkan peluh yang keluar dari wajahnya.

 

Sumber dan rujukan

Astro Gempak (Shahrin Zulkifle) VIA OMM

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *