“Saya Ingin Mintak Maaf Jika Ada Silap” – Yaya Ruhian Terkenal Seluruh Dunia Tapi Masih ‘Humble

0

Rata rata netizen mengungkapkan kata kata positif buat beliau kerana kelihatan rendah diri walaupun nama nya sudah dikenali di peringkat antarabangsa. Filem yang dibintangi oleh beliau dan kini menjadi bualan warganet adalah Mat Kilau. Filem pertama arahan Syamsul dimana beliau tidak memegang sebarang watak dalam filem tersebut.

Yaya Ruhian adalah sebuah nama yang dikenali ramai terutama di Indonesia dan juga Malaysia. Menerusi satu klip durasi pendek, kelihatan beliau memberi ucapan ringkas dan berterima kasih buat semua ahli kumpulan yang mengambilnya untuk membawa watak yang diberikan oleh Syamsul Yusof

Lihat klip dibawah:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DaebaKing (@daebakingz)

Lihat juga apa Komen orang ramai:

@@dafi_88:bintang berwajah kuli itu lah kang yayan sllu rendah hati wolaupun dah belakon kehollywood.

@azim.ayaz.ayid:syamsul yusof level mengarah aziz m. osman.. memang cerita dia makan dalan hati oo kalau tgok

@user uda ann:pelakon Indonesia ni best aksi lawannye…mula2 ingt pelakon Thailand. rupanya dri Indonesia… terbaiklah

@beeydna:pelakon cerita john wick asal indonesia… skrg brlakon matkilau…biar pecah panggung di malaysia dn indonezia skitar asia…

@Zam’salleh:dia ni berlakon sampai dekat negeri China orang putih semua dia ada cerita gasak

@Abc vs Cendol:Mcm Ayah nye begitulh anak nye bakat pegarah filem yg penuh didikasi.. mantap syamsul

@blues riders:Abg ni mula2 tgok dia beraksi dlm flm merantau mmg hebat urang awk

Biodata Yayan Ruhian

Yayan Ruhian atau biasa dipanggil dengan Yayan adalah seorang pesilat dan pelakon Indonesia. Beliau yang lahir di Tasikmalaya 19 Oktober 1986 ini menemukan gairahnya di pencak silat dan seni bela diri sebelum memulai kariernya sebagai pelakon. Namanya langsung melambung setelah klipnya di film laga THE RAID (2011), dengan watak sebagai Mad Dog.

Kerjanya sebagai pelakon

Yayan adalah salah satu anggota tim pencak silat yang sempat tampil di Festival des Arts Martiaux de Paris Bercy. Serta turut mengambil bahagian di Institude Judo, menampilkan Silek Minang (seni bela diri dari Minang, Sumatera) di Paris, Perancis.

Pada tahun 1998 dia sempat menjadi jurulatih seni bela diri profesional di sebuah perguruan silat. Selama menjadi jurulatih, beliau mengajar/melatih ke beberapa kota di Indonesia bahkan sampai ke luar negeri.

2009 Yayan menjadi koreografer pada film laga bertajuk MERANTAU, sebagai pengarah Silat Harimau dan Silat Minang. Namun karena uji bakat tidak menemukan pelakon yang sesuai, akhirnya Yayan ditunjuk untuk melakonkan Eric di film garapan Gareth Evans tersebut. Di film laga yang juga dibintangi Donny Alamsyah.

Di tahun 2012 Yayan kembali bermain di film garapan Gareth Evans berjudul THE RAID. Guru silat ini berperanan sebagai Mad Dog (anjing gila), tangan kanan dan algojo brutal Tama Riyadi (Ray Sahetapy) yang memiliki keahlian silat tinggi. Di film ini dia digandingkan dengan Donny Alamsyah dan Iko Uwais.

Setelah namanya dikenal karena film THE RAID, pada 2014 Yayan kembali lagi bermain pada sekuelnya, THE RAID 2: BERANDAL. Dia berperanan sebagai Prakoso, seorang algojo dan tukang pukul.

Sumber: Tiktok Via instagram, kaki cincau

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *