“Saya tak mahu pura2”- Akui sukar nak istiqamah, Ika Mustafa buka tudung

Penyanyi yang baru nak meningkat naik, Ika Mustafa mengejutkan ramai apabila dia buat keputusan untuk tidak memakai hijab lagi sejak Februari lalu.

Ujarnya, dia mengakui tidak mudah untuk kekal oistiqamah dan tidak mahu hidup terus berpura-pura serta tidak mahu mengelirukan orang ramai memandangkan dia bekerja di sebuah penerbangan syarikat swsta sebagai seorang pramugari.

Kata penyanyi yang berusia 24 tahun itu, pada tempoh pandemik yang lalu, dia buat keputusan untuk mengenakan hijab dan disebabkan oleh pendiriannya yang tidak tetap, dia kembali buka tudung selepas kembali bekerja di syarikat penerbangan.

“Bukan mudah nak istiqomah. Saya tidak mahu terus berpura-pura. Asalnya saya memang tak pakai tudung pun. Sebab saya bekerja sebagai pramugari yang mana memang tak bertudung.

“Jadi ia sesuatu yang saya tak nak buat lagi depan orang ramai. Saya mula pakai tudung dalam tempoh pandemik dan buka semula tahun ini dalam Februari,” ujarnya.

Tegas Ika lagi, dia sudah mencuba yang terbaik untuk meneruskan perjuangannya dengan imej berhijab namun, segalanya berubah apabila dia tidak mampu lagi untuk mengekalkan momentum positif tersebut.

“Biasalah semua orang melalui fasa nak berubah. Cuma hati berbolak balik. Kita melalui fasa nak menjadi lebih baik, tapi bukan mudah nak kekal istiqamah. Saya pakai tudung bukan percubaan, tapi ia sesuatu yang saya nak buat.

“Penerimaan orang sekeliling, semua okay sebab mereka tahu saya di luar memang tak pakai tudung. Ia bukan sesuatu yang baru. Tapi untuk orang lain ia baru, ini yang agak susah,” jelasnya lagi.

Sumber dan rujukan

Harian Metro (Sudirman Mohd Tahir)VIA OMM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *