Semua Ibubapa Mengharapkan Yang Terbaik Buat Anak-Anak Mereka,Disini Amalan 40 Hari Yang Boleh Membentuk Anak Menjadi Soleh Dan Solehah Berjaya Dunia Akhirat .

Posted on

Semua Ibubapa Mengharapkan Yang Terbaik Buat Anak-Anak Mereka,Disini Amalan 40 Hari Yang Boleh Membentuk Anak Menjadi Soleh Dan Solehah Berjaya Dunia Akhirat .

Semua Ibubapa mengharap yang terbaik buat Anak-anak mereka . Anak-anak ialah harta yang paling berharga buat Ibubapa kerana bila mereka sudah menjadi dewasa nanti mereka dapat memberikan kesenangan buat ibubapa mereka yang uzur . Apabila ibubapa mendidik anak-anak mereka dengan betul dan mengikut cara islam seterusnya akan memberi manfaat kepada mereka di masa depan yang akan datang.

Anak yang soleh, solehah bukan saja perlu baik budi pekertinya, tapi yang paling utama adalah apabila mereka pandai menjaga agamanya , kewajipannya, dan taat kepada Allah S.W.T.

Tidak ada cara yang lebih baik selain didikan cara Islam. Apabila seorang anak itu dididik dengan taat kepada Allah dan patuh kepada suruhan agama, InsyaAllah secara automatik dia juga akan taat kepada ibu bapanya, serta menjaga tingkah lakunya dimana saja.

Perkongsian daripada Sheila Amir yang dipetik daripada isi garapan Prof Madya Dato’ Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah ini berkongsi 13 petua berkesan untuk mendidik anak menjadi soleh dan solehah. Mari kita tengok panduan yang dibentangkan untuk melahirkan anak-anak soleh solehah.

Petua Pertama

Pastikan dia makan malam sebelum maghrib seperti yang Nabi S.A.W. sarankan supaya mudah belajar waktu malam. Makan malam lepas maghrib buat anak mudah letih dan mengantuk bila belajar. Makanan hadam selepas 1 stgh jam makan. Jadi anak boleh belajar dengan berkesan dan fokus jika belajar 1 setgh jam selepas makan malam.

Pastikan dia kurang makan daging merah, banyakkan daging putih seperti ayam dan ikan. Daging merah buat anak pemarah dan agrasif serta mudah melawan cakap. Pastikan mereka makan buah SEBELUM makan nasi agar badan dapat serap Vitamin C yang ada dalam buah-buahan. Vitamin C membantu tenangkan fikiran anak di samping jaga kulit.

Petua kedua

Banyakkan memeluk anak. Anak yang sering dipeluk akan tenang, kurang degil, rasa selamat dan disayangi serta tidak perlu nak buat nakal.Pesan kepada anak untuk menghadap Qiblat semasa belajar atau mengaji, ini akan tingkatkan keberkatan dalam belajar.

Petua ketiga

Sebelum belajar, baca doa-doa penerang hati termasuk surah Al-Insyirah. Nabi suruh Ali RA baca surah Al-Insyirah untuk kuat ingatan, mudah faham, jadi tenang, mudah patuh arahan ibubapa dan tidak banyak meragam.

Petua keempat

Letak pokok hidup, seperti pokok keladi air, di kanan dan kiri meja tempat anak belajar untuk bekalkan oksigen kepada otak anak semasa belajar.

Petua kelima
Beri anak supplement yang dapat menguatkan minda, tenangkan emosi, lembutkan hati dan kuatkan daya ingatannya.

Petua keenam
Bacakan di kepala anak: Al-Fatehah, ayar Qursi dan surah Al-Insyirah untuk rang sang otak dan memori anak dan jadikan dia anak yang tenang, baik akhlak, dengar cakap ibubapa dan pintar. Bacakan waktu malam semasa nak belajar dan waktu anak nak pergi tadika / sekolah.

Petua ketujuh

Elakkan anak memakai pakaian berwarna merah atau oren. Ikut kajian, warna merah dan oren akan rangsang anak jadi agrasif dan hyper aktif.

Petua kelapan

Suruh anak tidur mengiring kekanan agar otak jadi lebih pintar, puas tidur dan ikut sunnah Nabi S.A.W. Pastikan rezeki yang ibubapa terima benar-benar berkat dengan mengelakkan perkara haram dan syubahat serta keluarkan zakat pendapatan dan zakat-zakat yang berkenaan. Rezki yang kurang berkat juga jadi punca anak jadi agrasif, tidak dengar cakap ibubapa dan extra nakal.

Petua kesembilan

Ibubapa baik pulih diri secara bersepadu agar Allah S.W.T. ubah anak-anak jadi hebat dan cemerlang.

Prinsip hidup : Jika baik pulih diri kita secara bersepadu, Allah S.W.T. akan ubah anak-anak dan semua orang di sekeliling kita. Juga, semakin rapat kita dengan Allah S.W.T., maka Allah S.W.T. akan perbaiki hubungan kita dengan semua orang.

Mulai hari ini baik pulih diri secara menyeluruh dengan cara berikut :

Jaga solat 5 waktu dan lakukan solat-solat sunat qabliah dan ba’diah untuk menampung segala kekurangan dalam solat-solat fardhu kita.

Solat taubat dan istighfar 70 kali sehari setiap hari. Lakukan juga solat hajat, istikharah dan tutup dengan solat WITIR setiap malam. Nabi S.A.W. suruh kita untuk solat witir setiap malam sebagai pembalut kepada semua amalan kita setiap hari untuk dipersembahkan kepada Allah S.W.T.

Maafkan semua orang setiap malam sebelum tidur agar hati jadi bersih, badan sihat, wajah jadi anggun, doa dimakbulkan, semua orang sayang dan anak dengar cakap kita.

Untuk merang sang ahli keluarga supaya solat dan elok perangai, bacalah Surah Ibrahim (ayat 40). Ini memang doa khas untuk mohon agar diri dan keluarga jaga solat.

Baca Doa Pembuka 12 Pintu, Doa Membuang Sifat Negatif, Bismillah 5 dan Ayat Qursi. Pengalaman menunjukkan sesiapa yang mengamalkan doa-doa tersebut, maka orang bujang akan bertemu jodoh, suami isteri akan bertambah sayang, orang bergaduh akan jadi damai, selesai masalah, langsai hutang, anak-anak jadi hebat dan soleh, hilang perangai buruk seperti enggan solat, dan sebagainya.

Pagar diri dengan Fatehah and Surah 3 Qul, hembus tapak tangan dan sapu seluruh badan. Ini akan menghindar daripada gangguan manusia, binatang, jin dan sihir.

Lembutkan hati anak kita atau orang lain dengan Fatehah, Surah Al-Hasyr (ayat 21-24), Surah Ta Ha (ayat 1-5), Ayat Qursi dan hembus ke badan, makanan, gambar atau pakaian yang sudah dipakai sebelum dicuci atau sekadar menghembus ke arah orang itu dari jauh.

Layan anak lebih baik daripada biasa agar dia rasa bersalah jika ingkar perintah ibubapa.

Setiap kali nak masuk rumah, pesan kepada semua ahli keluarga kita untuk baca Bismillah 3 kali, senyum, beri salam dan masuk dengan melangkah kaki kanan dahulu. Ini akan menghindarkan syaitan bernama DASIM daripada masuk ke kepala kita dan ganggu manusia supaya berkonflik, suami isteri supaya berga duh hingga berce rai berai, anak-anak mela wan ibubapa, anak-anak bergaduh sesama sendiri, anak-anak jadi extra nakal, dan sebagainya.

Petua kesepuluh

Setiap kali nak nasihati anak, nak suruh anak solat atau belajar, bacalah 3 Nama Allah: Ya ‘Aziz, Ya Jabbar, Ya Mutakabbir dan hembus ke arah dia jika masih jauh atau berdehem depannya jika sudah berhadapan. Ini akan melembutkan hatinya agar dapat mendengar cakap atau hujah ibu.

Petua kesebelas

Jika sedih atau tertekan, bacalah 3 doa Nabi S.A.W. :

“Inna lillahi wainna ilahi rojiuun”

Ya Allah, aku redha dengan segala ujianMu, berilah aku pahala atas redha ini.

Ya Allah, aku ada masalah anak sukar nak dengar cakap ibubapa.

Ya Allah,  bantulah selesaikan masalahku.

Ya Allah,  jadikan dia anak yang soleh, sabar, pintar, baik akhlak, mendengar cakap ibubapa, rajin belajar dan sebagainya.

Insya Allah hati akan tenang dan doa akan dimakbulkan.

Petua kedua belas

Baca Al-Fatehah, Ayat Qursi dan Surah Al-Insyirah dan hembus atas kepala anak kita setiap hari hingga aqil baligh. Ini akan membantu dia jadi anak yang soleh, pintar, berakhlak mulia dan taat kepada ibubapa.

 

Anda da baca , Semoga bermanfaat 🙂

Terima kasih .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *