Solat di tengah2 lobi pusat beli belah, konsep Malakat Mall buat netizen terkesima

0

Solat di tengah2 lobi pusat beli belah, konsep Malakat Mall buat netizen terkesima

Baru-baru ini tular di laman sosial apabila orang awam yang melakukan solat berjemaah di lobi sebuah pusat beli belah di Cyberjaya telah berjaya mendapat reaksi positif daripada orang ramai.

Menerusi video yang dimuat naik di Facebook @Malakat Mall, kelihatan beberapa individu sedang sibuk membuat persediaan untuk solat berjemaah bersama di tengah-tengah lobi di pusat beli belah, Malakat Mall.

Susulan itu, rata-rata pengunjung yang berada di kawasan tersebut terkesima apabila melihat sejadah yang dibentangkan oleh beberapa individu malah, kawasan disekitar solat itu juga dihalang daripada menjadi laluan pengunjung yang lain.

Difahamkan juga, bagi menggelak sebarang spekulasi buruk dicetuskan oleh orang awam, pihak pengurusan memaklumkan perkara tersebut dilakukan seiring dengan konsep perniagaan islam yang ditumpukan.

Malah, menerusi sebuah video yang dimuat naik oleh Presiden Malakat Eco di laman TikToknya, dia memberitahu tujuan solat berjemaah di ruangan lobi itu dilakukan untuk menjaga kepentingan kakitangannya untuk mengerjakan ibadah sebagai muslim.

“Ketika kami mengambil alih dan buat ubah suai mall ini, memang ada satu surau tapi terlalu kecil, lebih kurang saiz empat buah kubur sahaja. Jadi kami jadikan ruang legar yang luas ini sebagai tempat solat kakitangan,” ujarnya.

Tambahnya lagi, perkara itu juga bukan berniat untuk menunjuk-nunjuk kepada orang ramai, namun dia mahu mengambil inisiatif yang lain untuk membuatkan kakitangannya serta orang ramai lebih selesa untuk beribadah.

“Saya terima banyak mesej dan pertanyaan tentang kenapa kami tidak buat surau. Kenapa perlu solat secara terbuka seolah-olah macam nak menunjuk-nunjuk.

“Semestinya ini dibuat kerana ada sebab-sebabnya, dan ini satu amalan yang baik dan tidak pernah dilakukan di mana-mana mall. Kami juga adalah satu-satunya mall yang melaungkan azan apabila masuk sahaja waktu solat,” jelasnya.

Alhamdulilah, memang terbaik la Malakat Mall

Sementara itu, tinjauan ke ruangan komen mendapati, rata-rata netizen memuji tindakan pengurus berkenaan yang menitikberatkan untuk mengerjakan solat.

Konsep yang sangat berbeza dengan pusat beli belah yang lain

Bukan itu sahaja, konsep yang diketengahkan oleh pengurus itu juga sangat berbeza dan tidak terdapat di pusat beli belah yang lain di Malaysia.

Sumber dan rujukan

TikTok @coachfadzil, Facebook @Malakat Mall VIA OMM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *