Syafiq Yusof sedia terima kritikan netizen bagi filem Abang Long Fadil 3

Adik kepada pengarah terkenal, Syamsul Yusof iaitu Syafiq Yusof meluahkan rasa syukur apabila filem Abang Long Fadil 3 akhirnya bakal ditayangkan kepada penonton di pawagam Malaysia, Brunei Darussalam dan Singapura pada 8 September ini.

Menurut laporan Berita Harian, karya anak bongsu kepada produser popular, Datuk Yusof Haslam itu telah menelan perbelanjaan berjumlah RM6 juta sepanjang menjalani penggambaran sejak tahun 2019.

Jelas Syafiq, asbab filem Abang Long Fadil 3 mengambil masa yang sangat lama untuk disunting disebabkan kekangan yang terpaksa dihadapi ketika fasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), dua tahun lalu.

“Semua kerja perlu diberhentikan dan saya terpaksa melakukan proses filem di rumah. Selalunya, kita akan ke tempat berbeza untuk proses memasukkan muzik, kesan khas dan gred warna, tetapi kali ini, saya terpaksa buat sendiri,” luahnya.

Dalam pada itu, syafiq memaklumkan dia sentiasa bersedia untuk menerima sebarang kritikan atau perbandingan oleh penonton berkaitan hasil karyanya dengan filem abangnya sebelum ini iaitu Mat Kilau.

Katanya, kritikan yang diberikan oleh penonton akan membantu dirinya untuk memperbaiki sebarang kelemahan yang ada untuk karya pada masa akan datang.

Bukan itu sahaja, pengarah muda yang berusia 30 tahun itu turut mendedahkan dia tidak pernah menyimpan perasaan mahu berlumba-lumba bersama abang mahupun bapanya.

“Saya tidak pernah berfikir menandingi papa dan abang. Mereka adalah sifu saya,” ujarnya lagi.

Tegasnya, perkara tersebut hanya membuang masa dan selama ini, menjadikan abang dan bapanya itu sebagai idola serta rujukan untuk menghasilkan karya dalam industri filem.

Sumber dan rujukan

Berita Harian (Fatin Farhana Ariffin)VIA OMM

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *