Tegas Dari UAI “Haram sembahyangkan jenazah orang yang hina Islam”

0
Screenshot 275

Ustaz Azhar Idrus

Sejak kebelakangan ini, kes menghina agama Islam dilihat semakin menjadi-jadi dan seperti satu ‘trend’ sehingga mencetuskan perbalahan dalam kalangan banyak pihak.

Mereka yang menghina Islam juga kebanyakannya masih beragama Islam dan tanpa segan silu mengutuk agama yang dianuti mereka.

Hina Islam & nabi2 dikira sudah murtad

Susulan daripada itu, penceramah selebriti, Ustaz Azhar Idrus memaklumkan bahawa jenazah orang yang menghina agama Islam haram untuk disembahyangkan.

Merujuk kepada laporan dari Kosmo! memetik daripada ceramah yang disampaikan oleh beliau, fatwa ahli sunnah wal jamaah ada menyebut individu yang menghina Islam telah diisytiharkan kafir murtad walaupun mengaku dia adalah Islam.

“Elok letak nama dan mukanya di papan tanda masjid-masjid, kalau dia mati kita tidak boleh dan haram sembahyang serta kebumikan jenazah tersebut.

.

“Orang yang menghina Islam dan nabi-nabi ini sudah murtad, bukan itu sahaja siapa yang menentang dan menyebelahi orang bukan Islam juga adalah munafik,” ujarnya.

Orang2 munafik!

Tambah Ustaz Azhar lagi, golongan seperti itu merupakan orang-orang munafik apabila berada di akhirat nanti dan akan berada di neraka paling bawah.

Bukan itu sahaja, beliau menekankan bahawa orang Islam yang memaki dan menghina Islam, menghina nabi serta al-Quran sememangnya secara jelas telah murtad dan kafir.

“Sekarang ini ada orang kafir yang menentang dan menghalang ulama-ulama, penceramah-penceramah kita untuk perjuangan Islam, ada orang Islam yang menyokong mereka ini adalah munafik.

.

“Kaum munafik yang ada dalam golongan ini akan berada dalam neraka paling bawah,” ujarnya lagi

Untuk rekod, beberapa kes menghina agama Islam telah tular di media sosial bermula dengan seorang wanita membuat persembahan komediri di sebuah kelab komedi dengan membuka baju walaupun mengakui menghafaz 15 juzuk al-Quran.

Tak lama setelah itu, tular pula video seorang lelaki menghina Islam dan nabi diikuti video seorang lelaki yang dipercayai penagih dadah turut melakukan tindakan sama.

Sumber Dan Rujukan

Kosmo Via OMM

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.