(video) “Dua hari badan rasa sakit2” Kaki Pancing Bergelut Tarik ikam gergasi, Ikan Arapaima Di Klang

0

IKAN bersaiz gergasi yang dikenali sebagai Arapaima merupakan antara spesies asing yang dilarang import atau dibawa masuk ke negara kita.

Terbaharu, tular video di aplikasi TikTok memaparkan seorang lelaki Cina berjaya menangkap ikan asing invasif yang berasal dari Amerika Selatan itu di sebuah tasik di Klang, Selangor.

“Arapaima 1.9 meter tewas di Klang,” tulis pemilik akaun TikTok Choi OAG.

Video berdurasi lebih seminit itu memaparkan aksi lelaki berkenaan sedang memancing di kawasan tepi tasik. Ikan berkenaan kemudiannya terkena umpan sebelum tiga individu turun ke dalam tasik untuk mengangkatnya naik ke darat.

Menurut keterangan pada video, ‘pertarungan’ untuk menangkap ikan itu mengambil masa selama 1 jam 20 minit.

“Badan sakit-sakit sampai dua hari,” kata lelaki berkenaan membalas komen netizen yang memuji kecekalannya bertungkus lumus menaikkan ikan tersebut.

Tiga lelaki terpaksa masuk ke dalam tasik untuk membawa ikan itu naik ke darat. Video TikTok itu sehingga kini meraih lebih setengah juta tontonan.

Lelaki berkenaan turut berbaring bersebelahan ikan itu untuk merakam foto kenang-kenangan. Dalam satu video berasingan, lelaki itu turut berkongsi jenis joran pancing yang digunakannya.

“Saya bukan YouTuber memancing, sekadar nak kongsi je. Tolong jangan kecam ya. “Saya pun bukan kaki pancing profesional. Sekadar minat memancing je. Kalau set up (joran) mengecewakan, jangan kec4m ya,” tulis lelaki itu pada video.

Dalam satu lagi video berasingan, dia turut menunjukkan tutorial masakan ikan berkenaan yang dihasilkan menjadi menu steam arapaima with fermanted black bean.

Kisah penangkapan ikan berkenaan turut ditularkan ke laman Twitter sehingga ia menjadi topik perbualan ramai. Sebilangan netizen turut melu4hkan rasa gembira apabila spesis itu ditangkap, sekali gus dapat menyelamatkan ekosistem di Malaysia.

Pakar perikanan, Dr Fitri Yusoff menerusi laman Twitter miliknya turut meninggalkan komen berhubung tangkapan itu. “Tahniah. Bagus tangkap spesies pendatang ni supaya tak rosakkan ekosistem kita,” komennya ringkas.

Untuk rekod, ikan arapaima spesies gigas, agassizii, mapae, leptosoma dan heterotis nilocotus termaktub dalam senarai ikan larangan di bawah Peraturan-Peraturan Perikanan (Larangan Import dan Sebagainya Bagi Ikan) 1990 dan Pindaan 2011.

Larangan itu berikutan ia boleh menjadi dominan dan membiak dalam perairan umum serta menjadi pemangsa kepada ikan asli yang sedia ada di perairan negara.

ia juga boleh menjadi dominan dan membiak di perairan imum serta menjadi pemangsa kepada ikan asli sedia ada di perairan.

Selain menggugat keselamatan ikan tempatan, ia juga penyumbang kepada bawaan penyakit baru dan punca sebaran serta rebakan peny4kit dalam perairan umum.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Sumber: https://www.keramatviral.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *