Wedding of the Year! Mas Idayu, artis pertama guna 18 belon hiasi 15 kaki ‘veil’ terapung

0

Wedding of the Year! Mas Idayu, artis pertama guna 18 belon hiasi 15 kaki ‘veil’ terapung

Memang unik! Mungkin itulah yang boleh diperkatakan apabila melihat penyanyi Mas Idayu mengenakan ‘veil’ terapung atau kain layah terapung bagi busana perkahwinan yang dipakainya pada majlis resepsi yang diadakan di sebuah premis acara, di Kuala Lumpur, malam tadi.

Perancang perkahwinan yang juga pereka busana, Anas Abdullah berkata, dia menggunakan 18 belon bagi menerbangkan kain layah tersebut. Malah, dia bersama ‘skuad’ turut melakukan lakukan selama tiga hari bagi memastikan majlis dapat berjalan lancar.

“Bila Mummy (Mas Idayu) nak kahwin, saya bincang dengan dia nak buat sesuatu yang luar biasa dan lain daripada yang lain. Jadi, apa yang kita bincang adalah ‘veil’ terapung pertama di Malaysia. Hari ini terbukti, ‘veil’ pertama terapung ini berjaya dipakai oleh Mas Idayu.

“Keseluruhan ada 18 belon dengan panjang ‘veil’ 15 kaki. Selama tiga hari kami buat latihan dan percubaan untuk menerbangkan ‘veil’ ini. Alhamdulillah, malam semalam berhasil,”ujar Anas.

Dalam pada itu, Anas turut mengakui berasa penat, namun berbaloi apabila melihat Mas Idayu memakai ‘veil’ berkenaan.

“Memang penat, tapi Mummy cakap memang berbaloi. Sebab dia orang pertama yang pakai macam ni. Dia memang puas hati,” katanya.

Difahamkan, kos busana yang digayakan oleh penyanyi berusia 50 tahun dan suaminya, Sufian Che Isa adalah berharga RM12,000.

“Dua tahun perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tidak ada majlis perkahwinan yang wedding of the year. Jadi, bila Mummy nak kahwin, kami memang sasarkan wedding of the year.

“Apabila kami bagi pendapat, dia terima. Dia juga berikan kepercayaan sepenuhnya kepada saya untuk menguruskan semua majlis. Alhamdulillah, inilah hasilnya,”luah Anas.

Terdahulu, Mas Idayu sah bergelar isteri kepasa Penerbit Eksekutif TV3, Muhammad Sufian Che Isa,51, pada jam 10.40 pagi semalam.

Pasangan itu dinikahkan oleh Imam dan penolong pendaftar nikah Masjid Jamek Kampung Baru, Ustaz Azizi Abd Hamid dengan mas kahwin RM1,001 di Magica Events Hall, Kuala Lumpur. Bagaimanapun, wang hantaran dirahsiakan.

Sumber dan rujukan

Harian Metro (Sudirman Mohd Tahir) VIA OMM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *