“Zul Huzaimy tak ‘sekolahkan’ saya, cuma nasihat..”- Haqiem Stopa

0

“Zul Huzaimy tak ‘sekolahkan’ saya, cuma nasihat..”- Haqiem Stopa

Baru-baru ini, tindakan pelakon Zul Huzaimy menasihati Haqiem Stopa di hadapan ribuan pengunjung semasa berada di atas pentas telah menarik perhatian ramai terutama warganet.

Bagaimanapun, TikToker yang pernah menerima julukan Ikon Permotoran itu meluahkan rasa kurang senang apabila warganet mengatakan dirinya ‘disekolahkan’ oleh aktor terkenal tersebut sedangkan dia menerima teguran ikhlas tersebut secara terbuka.

Video viral hanyalah separuh

Apa yang ‘megecewakan’ pemuda berusia 22 tahun itu adalah sedutan rakaman video tular di aplikasi TikTok milik Nadia gurlgurlzboboy tersebut bukanlah menggambarkan situasi sebenar yang berlaku pada ketika itu.

Kenapa tak viralkan nasihat Zul?

Jelas Haqiem, pelakon yang sinonim dengan ‘dunia permotoran’ itu sebenarnya terpaksa memotong percakapannya disebabkan oleh kesuntukan masa dan hanya itu sahaja ditularkan seakan-akan mengatakan dirinya merosakkan nama golongan ‘mat motor’.

“..tidak pulak diviralkan nasihat Zul yang penuh dengan kata-kata positif lain. Sejujurnya saya kini lebih banyak belajar dari kesilapan lalu dan memilih untuk jadi orang profesional,”ujar Haqiem.

Agak kasar bahasa ‘disekolahkan’

Haqiem berkata, istilah ‘disekolahkan’ yang digunakan oleh individu terbabit agak kasar dan dia langsung tidak berkecil hati dengan teguran dan nasihat terbuka oleh pelakon berusia 44 tahun.

Sebaliknya, teguran yang diberikan oleh Zul kepada Haqiem disifatkan sangat bermakna terutama dalam memilih jalan kehidupannya sendiri.

“Saya langsung tak berkecil hati, malah selepas kejadian itu kami berbincang dan penganjur memanggil semula Zul bagi menerangkan apa yang ingin disampaikan.

“Saya paling ingat nasihat abang Zul untuk memilih jalan sendiri kerana dalam hidup ini ada macam-macam jenis manusia. Jadi, kita perlu bijak memilih lebih-lebih lagi apabila sudah menjadi seseorang dikenali dan berpengaruh.

“Selepas ini, saya akan lebih berhati-hati sebelum melakukan apa-apa tindakan. Saya akui kesilapan lalu banyak mengajar untuk beri perubahan dalam diri saya,”ujar Haqiem.

Terdahulu, tular sebuah video Zul atau mesra disapa Spark telah mengatakan dia penat-penat membersihkan nama anak-anak motor menjadi lebih positif tapi kehadiran TikToker itu seakan mencelanya.

“Aku ni penat tau bertahun-tahun membersihkan nama budak-budak motor tercemar. Tapi, kenapa kau (Haqiem) tiba-tiba mencelanya, kau menjijikkannya, kau menghinanya, kenapa?”ujar Zul di atas pentas.

Susulan itu, ramai meluahkan rasa kasihan apabila melihat reaksi Haqiem Stopa yang sedikit ‘kelat’ di atas pentas yang tak sudah-sudah ‘dibahan’ oleh Zul Huzaimy.

Sumber dan rujukan

mStar (Ain Norman)VIA OMM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *